Anonimiteit cryptocurrency in gevaar

Een grote drijfveer van Bitcoin en andere cryptocurrency is de anonimiteit van transacties. Onttrokken aan het toezicht van centrale banken of de overheid: daar is het allemaal mee begonnen. Nu Zuid-Korea cryptocurrency beurzen wil dwingen om persoonsgegevens vrij te geven, komt de gehele anonimiteit in gevaar.

Zuid-Koreanen zijn volledig geobsedeerd door de Bitcoin en andere digitale valuta. Effectenmakelaars waren van plan om futeres Bitcoin te introduceren, maar financiële toezichthouders hebben hier al een stokje voor gestoken. Nu gaat de overheid nog verder: het wil de uitwisselingen dwingen om de anonimiteit op te heffen.

Even voor de duidelijkheid: wie Bitcoins koopt kan dit volledig anoniem doen. Bij de grootste Bitcoin exchanges is het wel verplicht om te registreren met een geldig emailadres, en om toegang te krijgen tot het handelen wordt er om een identiteitsbewijs gevraagd. Omdat het om in het buitenland gevestigde handelsbeurzen gaat, wordt deze informatie niet met andere landen uitgewisseld.

Dankzij deze anonimiteit weten veel cryptomuntenbezitters zich te onttrekken aan de belastingwetten. Want ondanks dat de cryptocurrency niet als wettig betaalmiddel wordt gezien, mogen bezitters hiervan wel belasting over het vermogen betalen.

Zuid-Korea is er klaar mee en werkt hard aan een nieuw belastingplan. De belastingdienst uit dit land bekijkt de mogelijkheden om cryptocurrency uitwisselingen verplicht te stellen om transactiegegevens vrij te geven.

Nog meer slecht nieuws voor de Zuid-Koreanen: niet alleen de huidige transacties maar ook die in het verleden zullen bekeken worden. Hierdoor kan er alsnog belasting worden geheven over Bitcoins en andere munten die al lang niet meer in bezit zijn.

Herziening niet zomaar klaar

Het kost tijd om een herziening van de belastingwet door te voeren. Het ziet er niet naar uit dat dit in 2018 al veranderd wordt, maar waarschijnlijk pas in 2019.

Hoewel de uitwisselingen verplicht worden om transactiegegevens vrij te geven, blijft de anonimiteit van onderlinge transactie overeind staan. Piet maakt 30 Bitcoins over naar Truus, rechtsreeks vanuit zijn wallet. Hier staat geen uitwisseling (cryptocurrency beurs) tussen: geen hond die erachter komt.

Het wordt weer een heel ander verhaal wanneer overheden een manier vinden om alle transacties te controleren. Het lijkt wat ver gaan, maar de bemoeienissen vanuit overheden wordt steeds groter en de vrijheid van burgers alsmaar kleiner. Big brother is watching you. De vraag is of dit de cryptocurrency koersen negatief gaat beïnvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *