Beleggen met weinig geld

Beleggen met weinig geld kun je op verschillende manieren interpreteren. Je kunt voor een langere termijn iedere maand een klein bedrag investeren. Op lange termijn zal je dan toch over een aanzienlijk vermogen kunnen beschikken. Beleg elke maand 50€ en je zal ervan versteld staan hoeveel dit op termijn kan opleveren, zeker in vergelijking met een spaarrekening.

Beleggen in opties

Bij het beleggen met weinig geld, kun je jezelf ook gaan richten op andere financiële producten, die veel kunnen opleveren. Wel dien je dan bereid te zijn een behoorlijk risico te nemen. Zelf handel ik regelmatig in opties, vaak met een klein bedrag. Beleggen in opties heeft me in het verleden mooie rendementen opgeleverd. Maar ook heb ik regelmatig geld verloren.

Omdat het risico bij beleggen in opties groter is dan bij aandelen, is dit iets wat je zeker alleen zou moeten doen met geld dat je kunt missen. Geld dat je misschien op korte termijn nodig hebt, kan je beter gewoon op een spaarrekening laten staan. Daarnaast dien je goed doordrongen te zijn van de risico`s.

Opties behoren tot de derivaten. Dit zijn afgeleide beleggingsproducten. Derivaten zijn altijd gerelateerd aan zaken zoals etf`s, valuta`s, grondstoffen en tegenwoordig ook cryptocurrency.

Hoe werken opties?

Bij een optie koop of verkoop je het recht om iets te kopen of verkopen. Hierbij dien je met het verkopen van een recht, dus het verkopen van een optie, erg uit te kijken. Indien je dit niet juist doet, dan kunnen de verliezen enorm oplopen. 

Beleggen met weinig geld opties

Koop je een aandelen call optie? Dan heb je het recht om in de toekomst, voor een op dit moment overeengekomen koers, het onderliggende aandeel te kopen.

Gaat de koers in de tussentijd stijgen, dan zal je winst maken met de optie. Je hebt dan het recht om het aandeel beneden de marktwaarde te kopen. Omdat het om een recht gaat en geen plicht, zal je bij een koersdaling alleen het bedrag wat je in de opties geïnvesteerd hebt kwijt zijn.

Tussentijds verkopen

In de praktijk is het echter zo, dat de onderliggende aandelen of valuta niet daadwerkelijk geleverd worden. Het verschil tussen de uitoefenprijs van de optie en de actuele koers zal worden verrekend. Ook hoef je niet te wachten op de expiratiedatum van de optie om de winst veilig te stellen. Omdat opties op de beurs worden verhandeld, kan je altijd tussentijds weer verkopen.

Wat als de expiratiedatum nadert?

Je dient er rekening mee te houden dat de koers van een optie kan dalen, op het moment dat de expiratiedatum dichterbij komt. Stel dat de huidige koers van een aandeel 45€ bedraagt en je een call optie met een uitoefenprijs van 50€ hebt gekocht. 

Dan is de kans dat deze koers bereikt wordt over een jaar groter, dan dat de volgende maand deze koers al wordt bereikt. Dit wordt weergegeven in de koers van de optie.

Een aandeel kan je gewoon in jouw bezit houden indien de koers daalt. Bij een optie heb je te maken met een expiratiedatum. Als bij het naderen van de expiratiedatum de koers niet is wat je had verwacht, dan zal je jouw geld kwijt zijn.

Beginnende beleggers

Opties worden doorgaans niet geschikt geacht voor beginnende beleggers. Bij het beginnen met beleggen is het waarschijnlijk verstandiger om eerst met producten zoals beleggingsfondsen aan de slag te gaan. 

Ook zou ik persoonlijk als beginnende belegger niet direct beginnen met duizenden euro`s.

Beginnende belegger

Hoeveel je kunt beleggen hangt uiteraard van jouw financiële situatie af. Je kan echter ook prima beginnen met een bedrag van 50€ per maand. Op die manier beleg je per jaar toch een bedrag van 600€. Dan kan je bij een rendement van 10% na 10 jaar al een vermogen hebben opgebouwd van meer dan 10.000€.

Persoonlijk ben ik wel van mening dat je interesse dient te hebben in het thema beleggen en financiële markten om als actieve belegger aan de slag te gaan. 

Een voorbeeld van rendementen met opties

Door te beleggen in opties, kan je ook met relatief weinig geld een hoog rendement behalen. Door te speculeren op koersbewegingen, hoef je namelijk geen groot bedrag te investeren zoals bij aandelen. 

Stel dat je verwacht dat de koers van Philips (op dit moment zo rond de 41€) naar 50€ gaat stijgen en je hebt 1.000€ beschikbaar om te beleggen. Dan zou je zo rond de 25 aandelen kunnen kopen. Stijgt de koers daadwerkelijk naar 50€, dan heb je 225€ euro verdiend.

Wat nu als je in opties gaat beleggen. Dan kan je voor hetzelfde bedrag van 1.000€ call opties kopen met een uitoefenprijs van 45€, bijvoorbeeld met een expiratiedatum van juni 2022. Dan betaal je op dit moment een bedrag van 1,45€ per optie. Je kunt dan ongeveer 7 optiecontracten afsluiten (een optiecontract gaat altijd per 100). 

Stijgt de koers daadwerkelijk naar 50€, dan zal deze optie tegen de expiratiedatum 5€ waard zijn. In dat geval heb je 2.485€ verdiend (700 x (5€ - €),

Aan de andere kant, blijft de koers steken op 41€, dan ben je jouw geld kwijt. Had je de aandelen gekocht, dan heb je deze nog steeds in jouw bezit en had je geen verlies geleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *