In plaats van beleggen in een specifiek aandeel, kan je ook je geld investeren in beleggingsfondsen. Beleggen in fondsen is op verschillende manieren mogelijk..
Inhoudsopgave
Wat is een beleggingsfonds?
Beleggingsfondsen zijn een verzameling van verschillende individuele beleggingen.
Het voordeel van het beleggen in beleggingsfondsen is risicospreiding. Je belegt niet in een specifiek aandeel, maar het geld dat je inlegt wordt verspreid over verschillende projecten of aandelen. Het dividend wat wordt ontvangen wordt doorgaans weer opnieuw geïnvesteerd om zodoende het vermogen verder op te bouwen. De koersen van de verschillende belegginsfondsen kan je volgen via de website van IEX.
Verschillende soorten fondsen
Er bestaan ook beleggingsfondsen die niet specifiek in effecten beleggen. Voorbeelden hiervan zijn vastgoedfondsen en grondstoffen. Door geld in dergelijke fondsen te stoppen beleg je dus niet in effecten maar meer in fysieke zaken. Ook zie je meer en meer cryptocurrency fondsen op de markt verschijnen.
Doorgaans betaal je bij het beleggen via een beleggingsfonds lagere transactiekosten. Veel banken hebben ook hun eigen beleggingsfondsen. Bij het investeren in dergelijke fondsen worden er vaak helemaal geen kosten in rekening gebracht.
Profiteren van de expertise van fondsbeheerders
Daarnaast wordt een fonds beheerd door experts. Zij bekijken welke aandelen of vastgoedprojecten interessant zijn om in te investeren en welke beter zijn om te verkopen.
Dit brengt wel kosten met zich mee. De analisten die de fondsen bewaken dienen natuurlijk ook betaald te worden. Vaak worden deze kosten direct op het rendement in mindering gebracht, zodat je geen aparte rekening ontvangt voor dergelijke kosten. Vooral voor een beginnende belegger is het beleggen in een beleggingsfonds aantrekkelijk door de aanwezigheid van fondsbeheerders.
Beleggen met minder risico
Aan de ene kant spreid je het risico. Aan de andere kant houdt dit ook in dat de rendementen niet zo hoog zullen zijn als dat je met een specifiek aandeel zou kunnen behalen.
Het is vaak zo dat specifieke fondsen of beleggingen veel rendement opleveren, maar er zullen ook altijd verschillende bedrijven tussen zitten die minder goed presteren. Dit verlaagt dan weer het rendmeent wat behaald is op de goed presterende fondsen.
Wil je gaan beleggen, maar hier zelf geen tijd of energie instoppen en ook geen al te groot risico lopen, dan zijn beleggingsfondsen een alternatief wat zeker het overwegen waard is.
Fondsbeleggen is vermogen opbouwen op langere termijn
Mijn ervaring is dat je met dergelijke beleggingen naar de lange termijn dient te kijken. Je zal namelijk doorgaans geen snelle koerswinsten behalen. Aan de andere kant zijn de rendementen zeker over lange termijn redelijk stabiel.
Je bouwt op deze manier dus gestaag een vermogen op. Wel zal er de nodige tijd overheen gaan alvorens je daadwerkelijk een aanzienlijk vermogen hebt opgebouwd.
Aan de hand van een risicoprofiel zijn er verschillende fondsen. Particuliere beleggers die wel een risico willen lopen, om zodoende de kans op een hoger rendement te vergroten, kunnen bijvoorbeeld geheel beleggen in aandelen van verschillende beursgenoteerde bedrijven.
Het risicoprofiel bepalen
Iemand die iets minder risico wil lopen kan beleggen in aandelen en obligaties. Je kan ook kiezen voor bedrijven is een bepaalde regio, of bedrijven over de gehele wereld. Des te groter de regio waar bedrijven zich bevinden, des te lager het risico zal zijn.
Voordat je daadwerkelijk in een fonds belegt, is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat het doel is. Daarnaast dien je ook voor jezelf te bepalen welk risico je wilt lopen. Lig je `s-nachts wakker indien de beurs daalt, dan is het verstandig om te kiezen voor een fonds met een laag risico. Opties zijn in dat geval waarschijnlijk niet geschikt.