Bitcoin cash de afsplitsing van de bitcoin

De cryptocurrency Bitcoin Cash is acht jaar na de ontwikkeling van de originele Bitcoin ontstaan. De munt is een hardfork van Bitcoin zelf. Deze hardfork vond plaats op 1 augustus 2017.

Symbool

Op cryptocurrency exchanges is de munt herkenbaar aan het symbool BCH of BCC. Beide symbolen worden gebruikt om Bitcoin-cash aan te duiden.

Blockchain

97% van de Bitcoin miners stemde op 20 juli 2017 voor een hardfork van de originele Bitcoin. Een hardfork is een wijziging van de regels, waardoor het mogelijk is om nieuwe blokken te maken. Bitcoin bezitters kregen na de hardfork automatisch voor iedere Bitcoin één Bitcoin Cash in het bezit. De munt maakt gebruik van het proof of work system. Het hash algoritme is sha256D.

Bitcoin Cash wallet

Een wallet voor Bitcoin Cash is verkrijgbaar voor desktop, tablet en smartphone. De beste wallets zijn Bitcoin Classic desktop wallet, Bitcoin Cash cliënt of de wallet van btc.com. Ook de mobiele en desktop wallet van Jaxx voldoen prima. Daarnaast is het mogelijk om de coins op te slaan op een hardeware wallet of paper wallet.

Kopen en verkopen

Na de hardfork was het niet direct mogelijk om Bitcoin Cash op cryptocurrency beurzen te kopen en verkopen. De grotere handelsbeurzen ondersteunen de handel in de munt vanaf de eerste week van december 2017. Coinbase was voornemens om deze digitale valuta niet te ondersteunen, later hebben ze toegezegd dit toch te ondersteunen per 1 januari 2018. Ook Kraken en Bitfinex ondersteunen deze cryptomunt.

Kopen en verkopen van de munt is ook mogelijk via een van de vele brokers waaronder Bitonic, Litebit of BTC direct. Dit zijn betrouwbare Nederlandse aanbieders. Vaak wordt via een broker wel een hogere prijs betaald, maar is veel toegankelijker voor de kleine of beginnende belegger.

Bezitters van de munt kunnen hun cryptomunten inruilen tegen andere cryptomunten tegen de dan geldende wisselkoersen.

Betalen met de munt

Ondanks het feit dat Bitcoin Cash een splitsing van Bitcoin is, lijkt het moeilijker om acceptanten te vinden voor deze munt. De munt wordt voornamelijk gebruikt voor het aankopen van andere cryptomunten. Ook is het een interessante beleggingsmunt.

Iedereen met de munt in zijn bezit, kan deze overdragen aan anderen met een Bitcoin Cash wallet. Zo Is het mogelijk om onderling betalingen te verrichten.

De koers

De koers van Bitcoin Cash is direct na de splitsing onderuit gegaan. Van $411 zakte deze in 11 dagen tijd naar $248. Dit was op 1 augustus, een dag later stond de prijs weer op $665. Tot 17 augustus bleef de koers weer dalen richting de $300, om vervolgens weer op te veren naar bijna $900. Daarna zakte de koers gestaag en bleef medio oktober rond $330 hangen. Er werd een nieuwe top bereikt op 12 november 2017. De koers stond toen op 1953 dollar. Dit kwam overeen met een prijs van €1636.

De Bitcoin Cash koers vertoont een grilliger verloop dan Bitcoin zelf. Daar waar Bitcoin een stijgende lijn laat zien, is deze munt nog een stuiterbal.

De koersen zijn inzichtelijk via cryptocurrency exchanges zoals Bittrex, Kraken en Bitfinex. De website coinmarketcap.com geeft een duidelijk overzicht van Bitcoin Cash en andere cryptomunten. Ook via een van de Nederlandse brokers is de de koers goed te volgen.

Market cap

Dankzij de afsplitsing met Bitcoin kent Bitcoin Cash een hoge marktwaarde. Met een market cap van meer dan 22 miljard euro stond de cryptocurrency in november 2017 op de derde plaats.

Aantal munten

Omdat de munt ontstaan is door een hardfork van Bitcoin, zijn er ongeveer evenveel munten als Bitcoin in omloop. Ook het aantal munten dat vrijgemaakt wordt kent hetzelfde volume. In totaal zullen er 21 miljoen  munten in omloop komen. Eind 2017 lag het aantal beschikbare coins op meer dan 16 miljoen stuks.

Officiële website

Bitcoin Cash heeft een eigen website, die ook is afgesplitst van de originele website van Bitcoin. De website van Bitcoin Cash is te bereiken via www.bitcoincash.org.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *