Bitcoin cyberaanvallen

Bitcoin stijgt weer tot ongekende hoogte, halverwege december 2017 noteerde de koers rond $19.000. Voor velen een droom die uitkwam, maar tegelijkertijd een nachtmerrie. Cyberaanvallen komen steeds vaker voor en zijn de laatste tijd vooral gericht op Bitcoin.

Hackersgroepen achter Bitcoin cyberaanvallen

De beruchte  Noord-Koreaanse hackersgroep the Lazarus Group richt zich op belangrijke cryptocurrency bedrijven. Met het versturen van mailware krijgen de hackers toegang tot de computer van het cryptocurrency bedrijf. Dit leidt tot verlies van veel bitcoins. Niet alleen de Bitcoin is het slachtoffer van hackers, ze zijn ook op zoek naar andere waardevolle cryptomunten.

De Lazarus Group is geen kleintje: ze hebben diverse hacks op hun naam staan. Hun eerste aanval bestond uit de DDos aanvallen op de Zuid-Koreaanse overheid. Ook de aanval op Sony Pictures uit 2014 wisten ze te verijdelen. Hierbij werden diverse geheime documenten ontvreemd. In 2016 heeft de Lazarus Group diverse banken aangevallen, waarbij ze 81 miljoen dollar hebben buitgemaakt. Tegenwoordig richten ze zich voornamelijk op Bitcoins en andere cryptomunten.

Open nooit zomaar een mailtje

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dit geldt zeker wanneer je Bitcoins of andere cryptomunten in bezit hebt. Open nooit zomaar een e-mail van een onbekende afzender. Kijk goed naar de aanwezigheid van een bijlage of een link die in de e-mail staat. Open de bijlage niet en klik ook niet op de link.

Is de e-mail afkomstig van een bekende? Kijk dan ook eerst goed of de e-mail veilig is. Staat er een vreemde bijlage of link in de e-mail, vraag de afzender dan eerst waar dit voor bedoeld is.

De verzenders van dit soort e mails worden steeds geavanceerder. Zo lijk het soms een e mail die echt afkomstig is van jouw bank. Wees hier super alert op.

Offline opslaan van cryptomunten

Wie echt op safe wil spelen tegen Bitcoin cyberaanvallen slaat zijn cryptomunten offline op. Met een goede hardware wallet kunnen veel problemen voorkomen worden. Het helpt ook om gebruik te maken van twee verschillende computers, waarbij één computer alleen gebruikt wordt voor het opslaan van cryptomunten. Met de andere computer kunnen normale werkzaamheden worden verricht.

Mocht je op deze computer gehackt worden, dan hebben de hackers in ieder geval geen toegang tot de gegevens op de andere pc.

Wallet voor de smartphone

Hoe zit het met een wallet op een smartphone? Hiervoor geldt hetzelfde verhaal, wees voorzichtig met het openen van bijlagen en klik niet zomaar op linkjes die je van vrienden krijgt toegestuurd. Ook voor smartphonegebruikers het advies: sla je wallet liever op bij een smartphone die je verder niet gebruikt. Hiermee verklein je de kans dat je uiteindelijk alle cryptomunten kwijtraakt.

Maak je toch gebruik van een online wallet, zorg dan voor een moeilijk wachtwoord en wijzig deze regelmatig. Maak ook gebruik van Google Authenticator. Dit is een Two Step verification door middel van codes op de smartphone. De codes worden gegenereerd door de Google Authenticator app, te downloaden in de Google Play Store.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *