Bitcoin de eerste cryptomunt

De bitcoin was de allereerste cryptocurrency of cryptomunt. Het is in 2009 op de markt gebracht door Satoshis Nakamoto. Dit is een pseudoniem voor de onbekende softwareontwikkelaar of een groep van softwareontwikkelaars. Het daadwerkelijke gezicht achter de munt heeft zich tot op heden nog niet gemeld. Wel is er een uitgebreide documentatie beschikbaar over het achterliggende idee van deze populaire cryptomunt. Dit was het creëren van een digitale munt zonder dat banken en overheden hier invloed op hebben.

Symbool

Op een cryptocurrency exchange wordt gebruik gemaakt van een symbool. Voor deze munt is het symbool of ticker BTC. Ook XBT wordt gebruikt. X is de code voor metalen: zo staat XAU voor goud en XPT voor zilver. Bitcoin zelf moet niet verward worden met Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG) of Bitcoin Plus (XBC). Daarnaast zijn er nog een aantal andere cryptomunten waarin de naam zit verwerkt.

Blockchain

Deze cryptomunt werkt op Proof Of Work system. Dit betekent dat het een verwerkingstijd heeft, waardoor service aanvallen en service misstanden worden voorkomen. De bloktijd bedraagt 10 minuten.

Bitcoin wallet

Om de munten op te slaan is een Bitcoin wallet nodig. Deze is te vinden via de officiële website, maar ook via diverse andere websites. De 5 grootste  wallets zijn Electrum, Breadwallet, Blockchain Wallet, Multibit of Mycelium. Daarnaast is het mogelijk om de munt te bewaren in een multi wallet of offline via hardware. Ook een paper wallet behoort tot de mogelijkheden.

Kopen en verkopen

Kopen en verkopen kan via verschillende exchanges. Bekende beurzen zijn Kraken, Anycoin, Coinbase, Bitfinex of Poloniex. Wereldwijd zijn er verschillende cryptocurrency exchanges. Veel hiervan zijn gevestigd in Australië, Canada of Amerika.

Het kopen en verkopen kan ook via een crypto broker. Dit is een tussenhandelaar voor cryptomunten. De aankoopprijs ligt hier wat hoger en de verkoopprijs lager, hier staat vaak wel een goede service tegenover. Een bekende crypto handelaar in Nederland is Litebit.

Betalen met de digitale valuta

Bitcoin is de grootste cryptomunt. Hierdoor is het mogelijk om bij verschillende bedrijven, instellingen en webwinkels te betalen met de digitale valuta. Vanwege de flinke koersstijging leent de munt zich niet voor micro betalingen.

De Koers

De Bitcoin koers wisselt sinds 2011 sterk. Halverwege 2010 lag de koers op €0,05. Halverwege 2011 was dit €6,59. Pas vanaf oktober 2012 begon de koers flink te stijgen. December 2012 stond deze op ruim €90. December 2013 bereikte de koers €640. In 2015 was deze gezakt tot gemiddeld €230.

De stijging begon pas weer halverwege 2016. Maart 2017 werd de €1000 grens bereikt. Mei 2017 stond de koers op €2000. Deze steeg in augustus 2017 tot €3000. In oktober 2017 kostte 1 munt meer dan €5000. En in november van datzelfde jaar meer dan €7000. Eind november brak hij door de 10.000 dollar grens heen.

De koers is te volgen via een Bitcoin Exchange, bitcoinspot.nl of coinmarketcap.com.

Market cap

De marktwaarde  bedraagt eind 2017 meer dan 126 miljard dollar. Door koersstijging en het minen van nieuwe munten zal de market cap alleen maar groeien. Bitcoin staat nummer 1 in de lijst met market caps (december 2017).

Aantal Bitcoins

In totaal worden er 21 miljoen munten gemaakt, deze zijn (bijna) allemaal verhandelbaar. Na het bereiken van de 21 miljoen stuks worden er geen nieuwe munten bijgemaakt.

Officiële website

De officiële website van Bitcoin is te bereiken via www.bitcoin.org.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *