Bitcoin in rustiger vaarwater

Bitcoin in rustiger vaarwater

1 december 2017

What goes up is coming down. Een term die we vaak in de beleggingswereld tegenkomen. De cryptomunt Bitcoin laat dit duidelijk zien. Na een flinke koersstijging in zeer korte tijd, was het tijd om een stap terug te doen. Hiermee lijkt de munt in rustiger vaarwater te komen.

De afgelopen tijd steeg de Bitcoin koers ongekend hard in waarde. Op 15 september stond de populaire cryptomunt op een koers van €2700. In iets meer dan twee maanden tijd explodeerde de koers naar €9640, een koersstijging van maar liefst 257%.

Nergens anders is een dergelijke sterke koersstijging te zien dan op de cryptomuntenbeurzen. Nadat de Bitcoin boven de 10.000 dollar uitkwam én binnen 24 uur de 11.000 dollar bereikte, was het afgelopen met het feest. Beleggers kregen last van hoogtevrees en namen hun winst. Deze veerkopen zette een kettingreactie op gang, waardoor er steeds meer verkooporders kwamen.

Binnen twee dagen zakte de koers 19%. Er volgde herstel, maar niet zoals sommigen gehoopt hadden. Vrijdagochtend stond de koers op €8010. Dat is 17% onder het hoogste niveau en 3,6% boven het laagste niveau.

Autoriteiten waarschuwen al enige tijd voor de Bitcoin: het zou zomaar een bubble of zeepbel kunnen zijn. Een bubble kenmerkt zich door een lichte stijging in het begin, door dan ineens te dalen. Op dat moment krijgt het aandacht, waarna de koers explosief stijgt. Na een korte correctie volgt er een nieuwe stijging, om dan als een kaartenhuis in elkaar te vallen. Het is moeilijk te zeggen op welk niveau de Bitcoin zich bevindt, en óf het in een bubble zit. Dit is alleen achteraf te herkennen.

Een correctie na een hoge koersstijging is vrij normaal: het wordt overal gezien. Dit hoeft niet het einde te betekenen. De kans is aanwezig dat de speculanten het schip verlaten, en de Bitcoin straks verder gaat met de échte geïnteresseerden en beleggers. Het blijft koffiedik kijken of je de Bitcoin in de cryptocurrency wallet moet behouden of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *