Cryptomuntgigant Bitcoin ging op 29 november hard onderuit. Na een top te hebben bereikt van $11433, verloor de cryptomunt in enkele uren tijd maar liefst 14,8% van zijn waarde. Na een korte opleving werd Bitcoin een dag later opnieuw massaal van de hand gedaan. Op 1 december likt Bitcoin zijn wonden.
Op 29 en 30 november moest Bitcoin in totaal 19,5 procent aan waarde inleveren. De daling kwam als een reactie op de sterke stijging de afgelopen dagen. Toen de cryptomunt door de $11000 grens knalde, raakte veel beleggers in paniek. Het gevolg was een verkoopgolf, waardoor de koers over een periode van 2 dagen naar onder denderde.
In de loop van 30 november begon de munt zich te herstellen. Dit herstel bleek toch moeilijker dan gedacht, de hoogtevrees bleef en er volgde weer een koersdaling. Vrijdag tegen het middaguur kwam de koers weer langzaam boven de $10000.
Tussen 10 uur en 14 uur bleef de koers rond de $10000 schommelen. Om 16 uur is deze doorgebroken naar $10500. Hiermee noteert het ruim 11 procent hoger dan de vorige dag.
De bubbel groeit
Er gaan steeds meer geruchten rond dat Bitcoin een bubbel of zeepbel zou zijn. Of dit daadwerkelijk het geval is, valt nu nog niet op te maken. Een zeepbel is pas achteraf te herkennen. Feit is dat het koersverloop van de Bitcoin kenmerken van een zeepbel vertoont. Toch zou deze ‘zeepbel’ zo maar eens flink groter kunnen worden en een harder schild hebben dan meningen denken. De Bitcoin likt zijn wonden, maar een zeepbel kan je het toch niet meer noemen.
Vergelijking met de tulpenbollenmanie
Bitcoin wordt veel vergeleken met de tulpenbollenmanie uit de 17e eeuw. In korte tijd werden tulpenbollen zo populair, dat 1 tulpenbol uiteindelijk gelijk stond aan een heel jaarsalaris. Laten we eerlijk zijn: de Bitcoin komt nog lang niet in de buurt van een jaarsalaris.
Financiële experts hebben allemaal hun eigen mening over de digitale valuta. Er wordt hard gediscussieerd over de toekomst hiervan. Ondanks de twijfels van financiële experts, zijn veel vermogensbeheerders en banken bezig met het oprichten van een nieuw handelsplatform of hun eigen digitale valuta. Het idee van de Bitcoin en andere cryptomunten is dus helemaal zo gek nog niet.