Cardano cryptocurrency

Cardano is in 2015 door het technologiebedrijf IOHK in samenwerking met verschillende universiteiten ontwikkeld. Dit is een gedecentraliseerd openbaar cryptocurrency project dat ontstaan is vanuit wetenschappelijke filosofie en onderzoek. Het ontwikkelingsteam bestaat uit diverse ingenieurs en onderzoekers.

Symbool

De cryptomunt  is herkenbaar aan het symbool ADA. Wie handelt op cryptocurrency exchanges moet goed letten op de symbolen die gebruikt worden. Cardano mag dat ook niet verward worden met bijvoorbeeld Audiocoin (ADC) of Adelphoi (ADL).

Blockchain

De munt werkt met het proof-of-stake blockchain protocol. Hierbij wordt de maker van het volgende block gekozen aan de hand van willekeurige selectie. Voordeel van proof-of-stake is dat het veel minder energie kost dan proof-of-work. Bovendien is het proof-of-stake protocol minder gevoelig voor aanvallen van buitenaf. De blockchain bestaat uit 2 lagen: de Cardano Settlement Layer (CSL) en de Cardano Computation Layer (CCL).

Verschil tussen Cardano en ADA

Cardano is de blockchaintechnologie, ADA is de cryptomunt die op deze blockchain gebruikt wordt.

Cardano wallet

Voor het bewaren van de coins is een wallet vereist. Deze wallet is te downloaden via daedaluswallet.io. Daedalus is de enige wallet die cardano cryptocurrency ondersteunt. Kies de juiste versie: wallets zijn beschikbaar voor Windows en MacOS. De ontwikkelaars zijn bezig met een Linux versie.

Start na het downloaden het programma en selecteer de taal. Ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden en synchroniseren de wallet met de  blockchain. Dit kan tot 40 minuten duren. Het is belangrijk om wallet password en repeat password op een veilige plek te bewaren.

Kopen en verkopen

Kopen van de digitale munt kan via verschillende cryptocurrency exchanges. Een bekende handelsbeurs is Coinbase, dat in ruim 32 landen actief is. Coinbase accepteert bankoverschrijving en debet- en creditcard. ID verificatie is op cryptocurrency exchanges vaak vereist.

Wie deze munt wil kopen met bitcoin, kan dit ook op de handelsbeurs Binance of een van de andere ondersteunende handelsbeurzen. Koop eerst bitcoin via Litebit of Anycoindirect, stort deze op je account en koop hiermee Cardano aan. Verkopen  gaat via dezelfde cryptocurrency exchanges.

Betalen met Cardano

Veel cryptomunten hebben als doel om als betaalmiddel te dienen. De cryptocurrency staat nog in de kinderschoenen, hierdoor worden maar weinig coins geaccepteerd door bedrijven. Het is, voor zover wij hebben kunnen zien, niet mogelijk om ergens met ADA te betalen. Wel is deze cryptomunt verhandelbaar tegen andere cryptocurrency.

Koers

De digitale munt heeft sinds december 2017 enorm aan populariteit gegroeid. Op 1 oktober 2017 stond de koers op $0,02. Slechts 3 maanden later, in januari 2018, stond de koers op $1,22. Door negatief nieuws rondom cryptocurrency heeft de munt flink in moeten leveren en is toen bijna 50% gezakt. Dit betrof niet alleen Cardano: de gehele cryptomarkt is in deze periode ingezakt.

De koers van Cardano (ADA) is te volgen via onze website, een cryptocurrency exchange of coinmarketcap. Op de smartphone volg je de koers eenvoudig via de Delta app.

Market cap

De market cap of marktwaarde is in korte tijd enorm gegroeid. Met een market cap van ruim 17 miljoen dollar staat deze cryptomunt op plaats 5 in the list by market cap. Deze lijst wordt bijgehouden door de website Coinmarketcap.

Aantal  munten

Er zullen maximaal 45 miljard ADA coins beschikbaar zijn. Begin 2018 circuleren er 26 miljard ADA’s, dit betekent dat er nog veel bij moeten komen. Het aantal ADA coins is ruim 2100 keer zoveel als het maximale aantal bitcoins.

Officiële website

Cardano heeft een mooie website die te bereiken is via https://iohk.io. Hier vind je alle informatie over de munt en ADA, het team en de doelstellingen. De website is Engelstalig, maar eenvoudig te vertalen via Google translate.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *