Blockchain in Supply Chain

Het Chinese Alibaba, bekend van de webshop AliExpress, lanceert een cryptocurrency mining platform. Dit is opvallend nieuws, omdat de Chinese overheid het minen van cryptomunten juist wil beperken.

Op 10 oktober 2017 heeft het bedrijf Alibaba een registratie met betrekking tot een virtuele valuta mining platform geregistreerd. Het gaat hier om een zogenaamde peer to peer node, een knooppunt om cryptocurrency netwerken te verwerken. Een insider meldt dat het platform wordt gecombineerd met een elektriciteitsleverancier. De Chinese internetgigant Tencent vermeldt ook dat er een blockchain gerelateerd handelsmerk is geregistreerd.

Alibaba of de Alibaba Group is gevestigd in Hangzhou en bestaat uit meerdere internetbedrijven die zich richten op e-commerce. Belangrijkste activiteiten zijn de website alibaba.com en AliExpress. In september 2014 kreeg de AliBaba Group een beursnotering.

China wil Bitcoin mijnbouw verminderen

Het mijnen van bitcoins vraagt veel rekenkracht en hiermee ook de nodige energie. Om deze reden hebben de Chinese autoriteiten besloten om stroombeperkingen op te leggen aan Bitcoin mijnwerkers. Het gaat hier ons ‘s werelds grootste mijnbouwgroepen waaronder Bitmain’s Antpool, BW Mining en BTCC. Dat de grootste mijnbouwgroepen in China staan is niet zo vreemd, juist in dit land is de energie betrekkelijk goedkoop.

China had lange tijd te maken met een overschot aan energie. Hierop heeft het zijn energieproductie verlaagd en kregen inwoners van China te maken met lagere energiekosten. Nu mijnbouwactiviteiten het grootste deel van de energie opeisen, lijkt China hier een stokje voor te steken.

Deze maatregel is niet alleen bedoeld om het energieverbruik in te dammen, ook wil het land af van de cryptocurrency handel. Chinese autoriteiten voeren in stilte de strijd met cryptocurrency uitwisselingen. Het land wil het liefst de toegang blokkeren tot interne en externe platforms. China is niet het enige land dat hiermee bezig is, ook Zuid-Korea komt met steeds strengere regelgeving.

Ondertussen lanceert Alibaba geheel tegen de nieuwste Chinese plannen het crypto mining platform. Het is de vraag of dit platform mag blijven bestaan. Door de druk vanuit Aziatische landen heeft Bitcoin begin 2018 binnen 24 uur ruim 23% aan waarde verloren. Het beleggen in cryptocurrency blieft dan ook risicovol. Het risico is zelfs groter dan bij het handelen in opties.

Blockchain in Supply Chain

Alibaba is een vooruitstrevend bedrijf. Zo hebben zij onlangs ook gecommuniceerd dat zij de blockchain technologie gaan inzetten voor de Supply Chain.

Volgens een onderzoek van KPMG is 41% van de leidende bedrijven in de technologiesector van plan om blockchain technologie te gaan passen. En dat binnen een tijdsbestek van 3 jaar. Alibaba is dus ook op dit gebied een voorloper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *