Coinbase

20 december 2017.  De populaire Bitcoin app Coinbase onderzoekt handel met voorkennis door eigen medewerkers. Dit heeft de directeur van het bedrijf op woensdag 20 december bevestigd. Het handelsplatform voegde diezelfde dag de cryptomunt Bitcoin Cash toe, maar moest de handel hiervan al vrij snel weer stil leggen. De koers explodeerde binnen korte tijd zo snel, dat er wel sprake moest zijn van voorkennis.

Coinbase is het grootste en populairste handelsplatform in cryptovaluta. Het heeft een website en een Coinbase app, die in november ruim 13 miljoenen gebruikers wereldwijd heeft. Ook veel Nederlanders handelen via Coinbase, mede gezien de goede toegankelijkheid en Nederlandstalige website.

Bij coinbase Is het mogelijk om te handelen in Bitcoins, Ethers en Litecoin. Op 20 december werd hier Bitcoin Cash aan toegevoegd. Geen vreemde keuze, omdat er gezien de laatste ontwikkelingen steeds meer vraag is naar Bitcoin Cash. Direct na de toevoeging van Bitcoin Cash ging het goed mis op het handelsplatform van Coinbase.

Onverwacht grote koersstijging

De koers steeg in korte tijd met meer dan 50%.  Dit riep vragen op bij het Coinbase team. Mogelijk hebben medewerkers van Coinbase of partnerbedrijven vooraf wat Bitcoin Cash ingekocht, om deze op een later moment duurder te verkopen.

Deze handelingen zijn niet toegestaan, het wordt gezien als illegale handel met voorkennis. Hierop besloot de directie van Coinbase de handel in Bitcoin Cash stil te leggen.

Directeur Armstrong onderzoekt de zaak en deinst er niet voor terug om schuldige medewerkers of onderaannemers te ontslaan. Ook zal de directeur mogelijk juridische stappen ondernemen.

Medeoprichter en CEO Brian Armstrong heeft een uitgebreide verklaring verspreid. Hierbij legt hij uit dat de prijs van Bitcoin Cash voorafgaande aan de aankondiging voor ondersteuning op andere beurzen flink is gestegen. Volgens het handelsbeleid bij Coinbase is het werknemers en aannemers verboden om te handelen in belangrijke niet openbare informatie, aldus Armstrong. Dit houdt in dat er ook niet gehandeld mag worden met nieuwe activa die aan het platform wordt toegevoegd.

Dat Coinbase Bitcoin Cash toe ging voegen, was onder medewerkers al een maand van tevoren bekend. Deze lanceringsplannen mochten niet naar buiten worden gebracht. De directie heeft er alles aan gedaan om dit bij medewerkers te benadrukken. Toch hebben vermoedelijk een aantal medewerkers het vertrouwen van de directie beschaamd.

Coinbase wil de meest vertrouwde en gemakkelijkste digitale valuta uitwisseling zijn. Dit doen ze door het opstellen van een gedragscode voor werknemers en contractanten van Coinbase. Het handelsplatform staat onder toezicht van de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse toezichthouder van verschillende effectenbeurzen. De SEC  heeft nog niet openlijk gereageerd op het gebeuren.

Over Bitcoin Cash

Bitcoin Cash is een afsplitsing van Bitcoin en bestaat sinds 1 augustus 2017. Bitcoin Cash heeft een andere blokgrootte (8mb), waardoor het sneller transacties kan bevestigen. Iedereen die voor de afsplitsing Bitcoin in bezit had, kreeg tijdens de hardfork evenveel Bitcoin Cash. Sinds de introductie tot de recente stijging is de waarde met 560% toegenomen. Bitcoin Cash kwam met name onder de aandacht toen de medeoprichter van bitcoin.com verklaarde dat hij uit Bitcoin was gestapt en zich nu ging richting op Bitcoin Cash.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *