De website Coinmarketcap heeft maandag een datacorrectie toegepast. Als gevolg hiervan kwamen koersen lager te staan. Dit heeft paniek bij veel beleggers veroorzaakt, gevolgd door een grote verkoopgolf.
Coinmarketcap verzamelt actuele koersen van Bitcoin en altcoins. Dit doet het door de koersen van verschillende cryptocurrency exchanges samen te voegen. Hieruit ontstaat een gemiddelde koers, dat te volgen is via de website coinmarketcap.com.
Wereldwijd zijn er grote verschillen in de koersen. Zo is bekend dat de koersen op Zuid-Koreaanse beurzen veel hoger ligt dan elders in de wereld. Dat de prijzen hier hoger liggen heeft te maken met een tekort aan cryptomunten.
Op maandag heeft Coinmarketcap besloten om de koersen van Zuid Koreaanse beurzen uit het overzicht te verwijderen. Logischerwijs is hierdoor de gemiddelde koers lager komen te liggen.
De eerste beleggers hebben dit opgemerkt en zagen een daling van de gemiddelde prijs. Er ontstond lichte paniek, waarna een verkoopgolf op gang kwam. Dit heeft ertoe geleid dat zowel Bitcoin als altcoins de afgelopen dagen flink hebben moeten inleveren. Ook op woensdag blijft deze daling doorzetten.
Coinmarketcap zelf geeft geen directe verklaring waarom het Zuid-Koreaanse beurzen uit het overzicht heeft verwijderd. Mogelijk is de website van mening dat de prijzen vanuit Zuid-Korea niet realistisch zijn.
Geen anonimiteit meer
Er is nóg een verklaring voor de flinke koersdalingen. Ook nu kunnen we Zuid-Korea de schuld geven. De Zuid-Koreaanse overheid heeft aangegeven dat er een verbod komt op anonieme cryptocurrency rekeningen. Dit betekent dat cryptomunten niet langer anoniem zijn, iets dat wel het achterliggende idee hiervan was. Deze maatregel maakt beleggers nerveus.
China bemoeit zich met het hele cryptocurrency gebeuren. Zo wil China het stroomverbruik dat nodig is voor het maken van Bitcoin flink aan banden leggen. Langzaam maar zeker krijgen overheden de macht over cryptocurrency en ook dat maakt beleggers angstig.
Dan is er ook nog het nieuwsbericht dat Microsoft de Bitcoin als betaaloptie in de Microsoft Store heeft verwijderd. Microsoft heeft dit gedaan omdat Bitcoin teveel risico met zich meebrengt. Ook dit is natuurlijk slecht nieuws voor de cryptocurrency.
Is er ook nog goed nieuws te melden? Ja, Ethereum is een van de weinige cryptomunten die geen last heeft van de koersval. Terwijl op woensdagochtend alles diep in het rood staat, noteert Ethereum een 24-uurs stijging van 6,7%. Over de afgelopen 7 dagen is Ethereum met bijna 50% in waarde toegenomen, terwijl andere cryptomunten op een verlies staan van 7% (Bitcoin), 34% (Ripple), 25% (Cardano), 18% (Iota) en 27% (Stellar).
Dacht je dat dit al flinke verliezen waren: het kan nog veel erger. Cryptomunt Ignis is in 7 dagen tijd ruim 97% in waarde gedaald. Je zal hier maar al je geld op hebben ingezet.