Crypto daling van 2018

Sinds begin 2018 maakt de hele cryptomarkt een flinke daling door. Het gaat hier niet alleen om Bitcoin, ook overige cryptomunten laten een koersdaling zien. Dit brengt veel vragen met zich mee. Is het nog wel verstandig om in cryptocurrency te investeren? We laten zien hoe je de crypto daling overleeft.

Vrijwel alle cryptovaluta zitten in een negatieve spiraal. Kijken we naar Bitcoin, dan is deze in het eerste kwartaal van 2018 (1 jan-15 maart) ruim 42% in waarde gedaald. Ethereum noteert een waardeverlies van 36% en Ripple ziet maar liefst 75% van de waarde verdampen. We nemen ook nog even de Nederlandse cryptomunt Gulden erbij, die in deze periode 68% minder waard werd.

Het is huilen in cryptoland, overal krijgen investeerders te maken met financieel verlies. Crypto investeerders bekijken dagelijks zenuwachtig de koersen. Wie de nieuwsberichten volgt merkt dat er weinig positiefs te melden is. Wie op tijd is ingestapt heeft nog niets te vrezen. In vergelijking met 1 jaar geleden staan veel cryptomunten nog op winst. Iedereen die in het laatste kwartaal van 2017 of het eerste kwartaal van 2018 is ingestapt, ziet de waarde van zijn portfolio wél dalen. Wat is de oorzaak van deze crypto daling?

Oorzaken van de crypto daling

Cryptocurrency hebben geen echte onderliggende waarde. De koersen van Bitcoin en altcoins zijn gebaseerd op verwachtingen. Door manipulatie en speculatie reageert de koers soms heftig. De volgende oorzaken kunnen de crypto daling verklaren:

1. Strengere regelgeving

Zuid-Korea kwam als eerste met het invoeren van strengere regels. Ook binnen Europa worden er maatregelen voorbereid om de cryptocurrency handel te reguleren. Vanuit China ligt er al langer een verbod op de lancering van ICO’s. Regelgeving maakt de markt volwassen, maar ook veel beleggers nerveus.

2. Nog niet geaccepteerd als betaalmiddel

Bitcoin moest het nieuwe digitale betaalmiddel worden. Door de lange transactietijd en hoge transactiekosten heeft deze cryptomunt hierin gefaald. Ook andere cryptomunten weten als betaalmiddel niet van de grond te komen. Kijken we bijvoorbeeld naar de Nederlandse gulden, die door best veel bedrijven als betaalmiddel wordt geaccepteerd.

Toch zijn er maar zeer weinig mensen die hier daadwerkelijk mee betalen. Dit heeft vooral te maken met de sterk wisselende koers. Je guldens met een waarde van €5 kunnen morgen zomaar €10 of €2 waard zijn. Bovendien accepteren een aantal grote (Amerikaanse) bedrijven niet langer Bitcoins: ook dit is te wijten aan de sterk wisselede koers.

3. Wildgroei aan cryptomunten

Bitcoin was de allereerste cryptomunt, rond 2013 kwamen er snel nieuwe munten bij zoals Litecoin en Ethereum. Vooral in 2017 en begin 2018 zijn er ontzettend veel nieuwe cryptomunten gelanceerd, zoals de antshares, ook wel de ICO’s genoemd. In maart 2018 tellen we meer dan 1500 verschillende cryptocurrency. Hierdoor is er een ware wildgroei aan cryptomunten ontstaan. Beleggers weten niet meer waar ze moeten kijken en welke cryptomunt het beste is. Ieder project beloofd weer iets anders, waarvan bij veel projecten de belofte niet wordt waargemaakt. Gelukkig zijn er steeds meer landen die de lancering van ICO's willen verbieden.

4. Verlies van vertrouwen

Door de crypto daling die maar voort blijft duren, raken veel beleggers het vertrouwen in cryptocurrency kwijt. Steeds meer mensen besluiten om de inhoud van hun portfolio te verkopen. Veel verkopen brengen koersdalingen met zich mee. Door de dalende koersen verdwijnt ook een beetje het enthousiasme bij (nieuwe) beleggers.

5. Geen nieuwe crypto beleggers

Door de negatieve nieuwsgeving rondom cryptocurrency en de dalende koersen worden er niet snel nieuwe beleggers aangetrokken. Veel mensen blijven in deze onzekere tijden langs de zijlijn staan. Ze wachten af op een goed moment om weer in te kopen. Dit moment komt er zodra de crypto daling trend zich omkeert. Niemand kan van tevoren voorspellen of en wanneer dit gaat plaatsvinden.

6. Stijgende rentes

De lage spaarrentes, die bij sommige banken op nul stond, was voor veel spaarders een reden om te investeren in cryptocurrency. Verwacht wordt dat de spaarrente binnenkort stijgt. Spaarrentes zullen in 2018 nog niet direct of snel omhoog gaan, maar het licht staat wel op groen. De rentes op de kapitaalmarkten stijgen nog steeds, wat op termijn een renteverhoging van de ECB betekent. Hierdoor wordt geld lenen voor banken weer duurder, waardoor ze het spaargeld van de burger nodig hebben. Spaargeld aantrekken kan alleen door de spaarrentes te verhogen.

Mensen die hun spaargeld in cryptocurrency hebben zitten, zien hun inleg verdampen. Hier tegenover staan positieve verwachtingen met betrekking tot een stijgende spaarrente. Het is dan ook logisch dat veel crypto beleggers hun investering terugtrekken en dit weer bij de bank onderbrengen.

Hoe overleef ik de cryptodaling?

Ga je de crypto daling uitzitten of trek je voortijdig je investering terug? Niets zo onzeker als de hele cryptomarkt. Door steeds strengere regelgeving ontstaat er veel onrust. Aan de andere kant kan deze regelgeving ook voor een betere markt zorgen. Denk maar eens aan het verdwijnen van frauduleuze praktijken met ICO’s.

De crypto daling blijft net zolang voortzetten totdat het vertrouwen in cryptocurrency weer terugkeert. Hierbij moeten overheden laten zien dat er ruimte is voor de cryptocurrency handel. Wanneer dit eenmaal is bereikt, zal de crypto crash teneinde komen.

Investeer ondertussen alleen met geld dat je kunt missen, ook wanneer je het dreigt te verliezen. Koop liever geen cryptomunten met geleend geld of spaargeld dat je op korte termijn nodig hebt. Wanneer je er vanuit gaat dat je alles kunt verliezen ben je de zenuwen beter de baas en overleef je elke crypto daling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *