Cryptocurrency markt terugblik

In januari 2018 was er slechts 24 uur voor nodig voor het herstel van de koersen op cryptocurrency markten. Bitcoin liet een stijging van 3,35% zien, terwijl andere munten uit de top 100 tot meer dan 40% stegen. Dit herstel had vooral te maken met een correctie én Zuid-Koreaanse ondersteuning. De kans dat de opleving bleef staan werd echter als klein gezien. Deze cryptocurrency markt terugblik zet een aantal belangrijke feiten en gebeurtenissen op een rij.

Inmiddels heeft de toekomst bewezen dat niets minder waar was. Het heeft echter wel de nodige tijd gekost. Crypto kopen is en blijft een risico.

De kimchi-premie

Eerst even naar de Zuid-Koreaanse ondersteuning en wat we hiermee bedoelen. Het gaat om de zogenaamde Kimchi premie, die momenteel $200 bedraagt. 

De Kimchi premie is het verschil in waarde van de Bitcoin op verschillende beurzen wereldwijd. Stel dat op westerse beurzen de prijs van Bitcoin rond $10.000 is, terwijl de cryptomunt op sommige Koreaanse beurzen voor wel $11.000 wordt verhandeld. De kimchi premie is dus de kloof in cryptocurrency prijzen die tussen Zuid-Koreaanse en buitenlandse beurzen aanwezig is, zoals bijvoorbeeld ook tussen Europa en de Verenigde Staten.

Impact Zuid Korea

De impact uit Zuid Korea

Door de verminderde vraag vanuit Korea naar Bitcoin en andere cryptocurrency werd de kimsy premie kleiner en bedroeg in 2018 slechts $200. Het lijkt erop dat Zuid-Koreanen liever op buitenlandse beurzen handelen en de originele Bitcoin omarmen, wat voor een koersstijging op Westerse beurzen zorgde. Dit is een belangrijke gebeurtenis bij de terugblik van de cryptocurrency markt.

De Bitcoin grens van $8800

Het was de vraag of de opleving bleef staan.  Volgens de cryptocurrency markt terugblik zat de Bitcoin al langer in een dalende trend.

Mogelijk zou de koers oplopen tot $10.250 – 10.500. 

Op de lange termijn leek dit echter onwaarschijnlijk. Gedacht werd dat Bitcoin de $8800 zou gaan testen. Alleen wanneer Bitcoin de $11.200 zou sluiten, zou dat een ommekeer kunnen betekenen waardoor de Bitcoin in een rustiger vaarwater zou komen. De cryptocurrency markt terugblik leert ons dat er sindsdien veel is veranderd.

Doorbraak bitcoin

Bitcoin, Ethereum en Ripple

Kijken we naar de top 3 digitale valuta volgens coinmarketcap dan zagen we mooie stijgingen in dezelfde periode. Bitcoin stond aan het einde van de middag op een plus van 3,34%, Ethereum 7,74% en Ripple zelfs 7,83%. 

Binnen de top 10 liet ook Litecoin een mooie stijging van 8,43% zien. Over de gehele top 100 was Nano de winnaar met een winst van 44%. De grootste verliezer was Emercoin, deze moet 3,48% inleveren.

De opleving van de gulden

De Nederlandse cryptomunt Gulden heeft het in die periode zwaar gehad.. Van een koers van 40 cent op 12 januari 2018 bleef de Gulden ruim een maand lang dalen, met als dieptepunt 10,5 cent. Tegen het weekend leefde de Gulden weer op en bereikte op vrijdag 23 februari 2018 een koers van 13,49 cent. Hierbij gaan we uit van de koersen op Nocks, het handelsplatform waar veel Nederlanders zich bevinden.

Daling cryptocurrency duurde 9 dagen

Bij de cryptocurrency markt terugblik speelt januari 2018 een belangrijke rol. De laatste 4 jaren is het telkens weer raak in januari: op dit punt bereikt de totale cryptocurrency market cap het dieptepunt van het jaar. In 2018 werd deze daling op 7 januari in gang gezet en bereikte op 16 januari zijn laagste punt.

Het was zelfs maar de vraag of bitcoin mining nog wel rendabel zou zijn.

In die weken stroomde het bloed door de cryptocurrency straten. De totale market cap daalde met ruim 46% gedaald. Grootste verliezers uit de top 50 waren Bitconnect (-93%), Verge (-52%) en TRON (-51%).

Ook Bitshares had het niet makkelijk, het verloor in een week tijd ruim 48%.

Cryptocurrency markt terugblik daling

Binnen diezelfde top 50 waren er ook een aantal winnaars. Zo mocht Smartcash er 223% bijschrijven en verscheen hiermee in de top 50. Andere winnaar was EOS met een winst van 9%. Ook Neo steeg die weken met een kleine 6%.

Tijd voor herstel

Het laagste punt van de totale market cap werd bereikt op 16 januari om 22:32 uur. De teller stond toen op 450 miljard dollar. Een dag later noteerde de totale market cap boven de 515 miljard dollar. Hiermee werd er een licht herstel ingezet. 

De vraag op dat moment was echter of dit herstel door bleef zetten. De wereld van de cryptocurrency heeft in die periode aardig wat klappen te verwerken gekregen:

  • Zuid-Korea overweegt om de handel in cryptocurrency te verbannen
  • Frankrijk komt met strengere regelgeving omtrent de digitale munt
  • China wil Bitcoin miners aanpakken
  • Bitconnect sluit definitief zijn deuren
  • Grote Europese vermogensbeheerders laten Bitcoin links liggen
  • De privacy van crypotcurrency komt steeds verder onder druk

Lange tijd heeft deze onzekerheid boven de markt gehangen. Moesten we ons zorgen maken over de recente daling of over de negatieve nieuwsberichten? Met betrekking tot de daling was er geen reden tot paniek. 

De totale market cap of Bitcoin afzonderlijk heeft vaker dergelijke grote dalingen laten zien. Daarna was er altijd ruimte voor herstel. De groeiende negativiteit omtrent cryptocurrency baarde ons meer zorgen. Het leek erop dat steeds meer overheden de cryptocurrency willen reguleren. 

Dit zou betekenen dat het hele achterliggende idee van decentralisatie in het gedrang zou komen.

De toekomst moest uitwijzen of cryptocurrency in de huidige vorm voort kon blijven bestaan. Uiteindelijk zou ook duidelijk moeten worden of de ingezette daling tot een einde zou komen.

Total market capitalization

  • 18 januari 2018: 505 miljard dollar
  • 12 maart 2020: 200 miljard
  • 15 mei 2020: 230  miljard dollar
  • 10 april 2021: 1,730 miljard dollar

Achteraf blijkt dus dat de onzekerheid en het negatieve sentiment ten onrechte was. In 3 jaar tijd leert de cryptocurrency markt terugblik ons dat de market capitalization meer dan verdrievoudigd is.

Cryptocurrency markt terugblik capitalisation

De vraag is en blijft wat de totale marktkapitalisatie komend jaar zal uitkomen. Het heeft echter wel lang geduurd voordat de grote stijging is ingezet. 

Een cryptocurrency markt terugblik leert dat dit eigenlijk pas het afgelopen jaar gebeurd. Vervolgens worden in 2021 all time highs over de hele wereld continu gebroken. Scepsis op de financiële markt met betrekking tot cryptocurrencies is onze ogen een van de belangrijkste oorzaken voor deze alter prijsdoorbraak.

En om de grote van deze getallen duidelijk te maken, op dit moment is de market cap dus 1,730,000 miljoen dollar.

Wat gaat de toekomst brengen?

De toekomst voorspellen blijft onmogelijk. Zal de enorme stijging die sinds een jaar in gang is gezet doorzetten? Of zal de markt compleet gaan instorten. 

Alles is mogelijk. In onze opinie blijft het altijd verstandig om waakzaam, te zijn. En daarnaast ervoor zorgen dat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws. Koersstijgingen ne koersdaling komen en gaan en kunnen heel erg snel gaan.

In mijn opinie blijft het beleggen in cryptocurrencies toch vooral een verhaal van snel veel geld verdienen of snel veel geld verliezen. Het juiste moment bepalen van kopen en verkopen via een crypto exchange is en blijft essentieel. En hoe ziet de juiste crypto portfolio eruit? Het zijn allemaal lastige vragen.

De strategie van bijkopen wanneer de koers daalt is iets wat ik persoonlijk niet geheel onderschrijf. Deze strategie kan er namelijk ook toe leiden dat de verliezen snel oplopen. In sommige situaties kan het verstandig zijn het verlies te nemen om eventueel op een later tijdstip weer in te stappen.

Op basis van de terugblik van de cryptocurrency markt kan je wel zeggen dat het ook vooral een kwestie van lange adem is om grote winsten te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *