Cryptocurrency regelgeving in Europa

In Europa speelt de cryptocurrency regelgeving nog niet zo sterk als in Zuid-Korea en China. Toch zijn verschillende Europese landen aan het bedenken hoe ze de actieve cryptohandel en de bijbehorende risico’s kunnen beperken. Duitsland en Frankrijk zijn samen in gesprek om nieuwe regels voor de cryptocurrency handel op te stellen.

Geen beperkende maatregelen

Het gaat nog niet direct om beperkende maatregelen; wel om de risico’s naar burgers toe goed uit te leggen en burgers te beschermen tegen financieel verlies. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en de Duitse minister Peter Altmaier bekeken hoe ze burgers het beste kunnen beschermen, door middel van mmer cryptocurrency regelgeving

Hun voorstel werd in maart 2018 op de G20 top in Argentinië wordt gepresenteerd. De G20 top is een groep van 19 landen en de Europese unie, dat elk jaar een bijeenkomst houdt. Nederland was voor 2018 uitgenodigd om deel te nemen aan deze jaarlijkse bijeenkomst.

Hoe Nederland op de cryptohandel reageert

Voor Nederland staan er nog geen nieuwe regels omtrent de cryptocurrency handel op de planning.

Wel heeft minister Wopke Hoekstra het Frans-Duitse voorstel met aandacht bestuurd, zoals hij zelf verklaarde. Nederland zal naar aanleiding van het voorstel bekijken wat het ermee gaat doen. Ondertussen blijft het land waarschuwen voor de speculatieve handel in cryptocurrency. Hierbij moeten mensen goed luisteren naar de waarschuwingen die worden uitgegeven door de Nederlandsche bank (DNB), AFM en financieel experts. Centrale banken in andere landen doen hetzelfde.

Crypto regelgeving Nederland

Alle mogelijkheden op een rij

Landen hebben verschillende mogelijkheden met betrekking tot het reguleren van de cryptocurrency handel. Zo is Zuid-Korea nog steeds in twijfel om binnenlandse cryptocurrency exchanges te sluiten. Een Chinese Centrale bankier heeft onlangs verklaard dat de handel in cryptocurrency verboden zou moeten worden.

In Zuid-Korea liggen in ieder geval wettelijke maatregelen klaar om de cryptocurrency handel niet langer anoniem te laten verlopen. Zo zijn banken verplicht om cryptocurrency accounts te controleren. Hierbij wordt gekeken naar het doel van de handel en met welke fondsen dit plaatsvindt.

Voor mensen die niks te verbergen hebben heeft al deze regelgeving niet direct invloed op de handel. Bedrijven of burgers die via cryptocurrency geld witwassen of zich bezighouden met illegale praktijken zijn minder blij met de strengere regelgeving. Voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme is een van de grootste argumenten om tot meer regulering op het gebied van crypto`s te komen. Op het forum van de cryptocommunity is dit dan ook vaak onderdeel van discussie.

Integriteitstoezicht

21 mei 2020 was een belangrijke datum. Sinds deze datum staan crypto diensten onder integriteitstoezicht van de Nederlandse Centrale bank. Net zoals bij andere financiële instellingen is er nu dus sprake van toezicht op bedrijven die diensten aanbieden van crypto`s zoals Bitcoins.

In onze opinie een belangrijke stap op het gebied van cryptocurrency regelgeving.

Cryptocurrency regelgeving integriteitstoezicht

In mijn opinie is dit een goede zaak voor financiële en monetaire stabiliteit. Daarnaast werd het ook tijd dat consumenten en beleggers enige vorm van bescherming ontvangen. Crypto kopen dient veilig te zijn.

Het zou mij ook niet verbazen als op niet al te lange termijn de Europese commissie via de Europese Centrale Bank (ECB) het toezicht gaat uitbreiden. De wet ter voorkoming van witwassen vraagt hier eigenlijk om. Voordat crypto`s wettige betaalmiddelen worden in Europa is dit eigenlijk noodzakelijk. Diensten voor het wisselen van crypto spelen hier een essentiële rol.

Koinz Trading

De zelfverklaarde eerste Bitcoin fabriek van Nederland is failliet verklaard. De Amsterdamse rechtbank heeft dit woensdag 15 februari 2018 bepaald. Klanten van het omstreden bedrijf uit Lelystad kregen al maandenlang hun beloofde bitcoins niet. Ondertussen lopen er diverse aangiftes tegen Koinz Trading. Dit geeft in mijn opinie de noodzaak tot meer regulering aan. En dan niet enkel en alleen voor crypto exchanges.

 ‘Koinz Trading’ noemde zichzelf het eerste bedrijf in Europa met een Bitcoin mining farm voor particulieren. Deze mining machines werden door Koinz Trading zelf ontwikkeld en geproduceerd. Naast Bitcoin mining bood het bedrijf ook in- en verkoop van bitcoins.

Voor €6100 exclusief service contract en aansluitkosten konden klanten een Bitcoin mining machine aanschaffen. Na het tekenen van een koopovereenkomst en servicecontract werd de mining machine in de farm aangesloten en geactiveerd. Het bedrijf beloofde dat klanten zeker €780 per maand konden verdienen. De eerste klanten hebben een deel van hun verdiensten ontvangen, daarna bleven betalingen uit.

Aangifte van oplichting

In januari werd de eerste aangifte van oplichting gedaan. Klanten die hun beloofde geld niet kregen geven aan dat oprichter Berry van Mourik hier diverse redenen voor had.

Zo meldde Mourik dat er problemen waren met een server in China, dat hij zelf was opgelicht en dat hij oogoperaties moest ondergaan.

Oplichting

 “Klanten spelen een smerig spelletje”

Eigenaar van Mourik verklaarde eerder dat zijn ontevreden klanten een smerig spelletje speelden. Door de koersstijging van Bitcoin kreeg van Mourik problemen met het uitbetalen, aldus de man zelf. 

Advocaat Kalmijn zette een deurwaarder op de zaak, met als doel beslaglegging op de mining computers. Er was echter weinig vertrouwen in of deze computers überhaupt wel bestonden. De locatie van de computers is door de ondernemer altijd geheim gehouden. Dit deed hij om bedrijfsspionage te voorkomen, tenminste dat is wat hij zelf zegt. 

Het bedrijf zou ook mining computers aan klanten leveren. Diverse klanten melden dat ze de computers nooit ontvangen hebben. Door de grote betalingsachterstanden is het bedrijf Koinz Trading uiteindelijk failliet verklaard. Cryptocurrency regelgeving zou ook dit soort praktijken dienen te voorkomen.

Over Berry van Mourik

Ondernemer Berry van Mourik was voorheen een Nederlandse autohandelaar. Hij zag al vroeg een mooie toekomst in bitcoins. Hij importeerde mining computers vanuit China en leverde deze aan kennissen. Omdat mining computers veel lawaai produceren, kwam hij op het idee om zijn eigen Bitcoin fabriek te starten.

Hierop begon hij met de verkoop van mining computer voor €6100 per stuk. Voor een bedrag van €23 per maand konden klanten hun computer onder beheer van Koinz Trading stellen. Volgens Van Mourik was het succes zo groot dat hij plannen had voor een tweede Bitcoin fabriek. Zover is het echter nooit gekomen, na schadeclaims van klanten is Koinz Trading officieel failliet verklaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *