Cryptocurrency

De huidige trend is het beleggen in cryptocurrency. De meeste bekende cryptocurrency zijn natuurlijk de Bitcoins die veel in het nieuws zijn. Er zijn echter nog andere cryptocurrencies die minder bekend zijn. Het beleggen of misschien meer speculeren in cryptocurrencies neemt grote hoogte aan.

Wie kent er niet de verhalen van mensen die miljonair zijn geworden met het handelen met crypto currencies? 

Dit onderwerp mag daarom niet ontbreken op opties of aandelen naast bijvoorbeeld geld verdienen met opties.

Ontstaan van de cryptocurrency

De Bitcoin is bedacht door een groep mensen die niet bij naam bekend zijn. Het op de markt brengen van deze digitale valuta is gedaan onder de pseudoniem Satoshi Nakamoto. De bitcoin vindt zijn oorsprong in het zogenaamde bitcoin mining. In het begin was het nog mogelijk om bitcoin mining gewoon met een laptop te doen. Tegenwoordig zijn er hele datacenter ingericht om bitcoins te minen.

Behalve de bitcoin kunt u bijvoorbeeld ook de ethereum kopen of de litecoin kopen. Dat zijn slechts een paar voorbeelden. Inmiddels is het aantal cryptocurrency niet meer bij te houden.

Via onderstaande crypto exchanges kan je eenvoudig, veilig en voordelig handelen in cryptocurrencies.

  • Europees bedrijf gevestigd in Wenen
  • Goedkoop bitcoins kopen en verkopen
  • Eenvoudig en veilig crypto kopen
  • Licentie van ministerie in Luxemburg
  • Grootste crypto exchange in Nederland
  • 4.4 waardering op Trustpilot

Blockchain technologie

De bitcoin vindt zijn oorsprong in de blockchain technologie. Dit is een zeer complexe materie die niet eenvoudig in een paar woorden is uit te leggen. Het uitgangspunt bij blockchain technologie is dat er niet één specifieke eigenaar is van bepaalde data. Er is dus geen sprake van een centrale server waar alle dat wordt opgeslagen.

Een database binnen een bedrijf is bijvoorbeeld eigendom van het bedrijf. Hier kan je niet zomaar aankomen en is normaal gesproken sterk beveiligd. Blockchain verspreid data over verschillende databases en is een zogenaamd peer to peer netwerk. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een private key.

Binnen de wereld van de blockchain kom je regelmatig technische begrippen tegen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Hard Fork, hetgeen betekend dat er bij een nieuwere versie van blockchain code de oude versie niet langer wordt geaccepteerd.

Blockhain technologie

Beleggen in cryptocurrency

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in cryptocurrency. Zo kunt u Bitcoins kopen en deze weer verkopen wanneer de koers gestegen is. U hoeft niet perse een gehele bitcoin te kopen u kunt ook een gedeelte van een bitcoin kopen.

De bitcoin (BTC) is echter slechts 1 van de vele verschillende cryptocurrency. Zo zijn er op dit moment maar liefst meer dan 900 verschillende cryptocurrency beschikbaar. Waarschijnlijk zijn deze cryptocurrency gebaseerd op het succes en de aandacht voor de bitcoin. Een aantal van de meest bekende zijn de Ripple (XRP), Myriad (XMY) en Litecoin (LTC).

Basiskennis is noodzakelijk

Het handelen in cryptocurrencies is een aparte tak van sport. Naast de mensen die er veel geld mee hebben verdiend, zijn er misschien nog wel meer mensen die veel geld hebben verloren. In onze ogen is het dan ook verstandig om eerst eens een training te volgen op dit gebied. Dit zal je de beginnersfouten besparen.

Een dergelijke training wordt aangeboden door de cryptocommunity.  De gratis introductietraining leert je al ontzettend veel. Het begint bijvoorbeeld hoe je nu Bitcoins kunt kopen. Maar ook hoe nu een uitgebalanceerde portfolio van cryptocurrencies samenstelt.

Bekijk de gratis crypto training

De training is geheel gratis, dus in onze ogen een echte aanrader. Ook al denk je dat je al goed op de hoogte bent, dan kan deze training zeker geen kwaad.

Crypto beleggingsfondsen

In plaats van zelf de verschillende currency te kopen en verkopen kunt u ook beleggen in een cryptocurrency beleggingsfonds.

Voor beginnende beleggers in cryptocurrency is dit geen slechte optie. Aangezien cryptocurrency behoorlijk verschilt van het traditionele beleggen is het niet zo dat wanneer u al handelt in aandelen of opties u ook gewoonweg aan de slag kunt met het beleggen in cryptocurrency.

Bijvoorbeeld, wanneer u via de bank handelt in aandelen of opties krijgt u eigenlijk niks echt in handen. U ziet alleen de verschillende posities die u heeft op uw bankafschrift. Bij cryptocurrencies ligt dit echter anders. U krijgt daadwerkelijk de bitcoins in uw bezit die u ergens moet opslaan. Het zijn geen fysieke munten maar deze zijn digitaal. Het is een vorm van digitaal geld en op dit moment niet echt een gangbaar cash systeem.

Zorg voor een beveiligde opslag

Dit is direct één van de aandachtspunten. Heeft u de omgeving waar u de bitcoins heeft opgeslagen niet goed beveiligd? Dan kunnen hackers deze van u stelen. U moet deze dus eigenlijk altijd opslaan op een externe harde schijf die niet verbonden is met het internet.

Van de meer dan 900 verschillende crypto currency zijn er echter slechts een tiental die echt interessant zijn. Om het nieuws over al deze cryptocurrency te volgen, hetgeen noodzakelijk is, moet u dus ontzettend veel tijd investeren.

Grote waardeschommelingen

Met het beleggen in cryptocurrency moet u altijd alert zijn. De waarde kan enorm schommelen van dag tot dag. Een enkel nieuwsfeit kan al direct voor grote schommelingen zorgen. Het up-to-date blijven van het crypto news is dan ook een must wanneer je actief bent of wilt worden op dit terrein.

Bovendien gebruiken de echte handelaren software wat bepaalde algoritmes bevat. Deze software geef indicaties wanneer er verkocht of gekocht moet worden. Het gevolg hiervan is dat de waardeschommelingen hierdoor kunnen worden versterkt Als bijvoorbeeld een algoritme aangifte dat er verkocht moet worden wanneer er bijvoorbeeld 3 dagen achter elkaar een waardedaling heeft plaatsgevonden, dan zal als gevolg hiervan de koers nog harder gaan dalen. Uiteindelijk is de prijs een kwestie van vraag en aanbod.

Cryptocurrency en volatiliteit

Cryptocurrency wallet

Om te kunnen handelen in cryptocurrency heb je een zogenaamde wallet nodig. Dit is een plek waar de cryptocurrency in worden opgeslagen en alle transacties worden bijgehouden. Eigenlijk bevat een wallet alle informatie zoals bijvoorbeeld het aantal munten dat je bezit Vanuit de wallet kun je vervolgens aankopen en verkopen doen. Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar. De zogenaamde software wallets en hardware wallets.

De online wallet is eigenlijk een stukje software waarin de bitcoin sleutels worden opgeslagen. Een online wallet heeft een zeer sterke beveiliging, maar toch is alles wat online staat gevoelig voor hackers of virussen.

Er zijn 3 verschillende mogelijkheden voor de online wallet:

  • Desktop / Laptop.
  • Cloud
  • Mobiel.

Bij de mobiele online wallet wordt er gebruik gemaakt van een app. Het voordeel hiervan is dat je hier dus bijvoorbeeld ook in winkels mee kan betalen. Er zijn nog niet zo heel veel plekken waar je bijvoorbeeld met bitcoins kan betalen, maar in de toekomst is het niet ondenkbaar dat dit breedschalig wordt geaccepteerd. In dit geval kan je al spreken van bitcoin cash.

De Hardware wallet is een fysieke stukje hardware. Dit kan bijvoorbeeld een USB stick zijn. Het grote voordeel hiervan is dat je de cryptocurrency offline kan opslaan zodat deze niet in verbinding staat met het internet hetgeen veiliger is.

Crypto opslaan via een exchange

Tegenwoordig is het eigenlijk niet langer noodzakelijk om een eigen speciale wallet aan te schaffen. Elke crypto exchange biedt wel de mogelijkheid aan om te handelen inclusief een wallet. Alleen als je actief bent op verschillende crypto exchanges kan het handig zijn om zelf een eigen wallet aan te schaffen. Hetzelfde geldt wanneer je een account bij een crypto exchange wilt sluiten. Dan dien je in het bezit te zijn van een wallet om dat de crypto in op te slaan.

De toekomst van de cryptocurrency

Dit is zeer lastig in te schatten. Eigenlijk kan het alle kanten op.Het zou best mogelijk kunnen zijn dat in de toekomst de cryptocurrency de belangrijkste valuta worden. Aan de andere kant zou het ook zo kunnen zijn dat het een hype is die ook weer snel verdwijnt.

Persoonlijk denk ik niet dat op korte of middellange termijn de cryptocurrency de plaats van het traditionele geld overnemen. Daarvoor is er nog teveel onzekerheid. Bovendien zullen overheden hun valuta beschermen. Bijvoorbeeld de US Dollar is toch een staatssymbool van Amerika en dat zal niet zonder slag of stoot worden opgegeven. Ook bestaat er de kans dat overheden ingrijpen, waardoor de waarde van de cryptocurrency sterk zullen dalen.

Zolang de schommelingen nog zo heftig blijven zal het een meer een belegging of speculatie object blijven dan dat het echt de plaats van de traditionele valuta gaat innemen.

Welke cryptomunt heeft het meeste potentieel?

En welke cryptocurrency nu interessant is om in te beleggen blijft koffiedik kijken. Als u verschillende analisten vraagt zult u verschillende antwoorden krijgen. Vergeet echter niet dat een gedeelte van de verwachting al in de prijs is verwerkt. Indien veel analisten aangeven dat een cryptocurrency gaat stijgen, dan zal op basis hiervan al een gedeelte van de te verwachten stijging in de koers zijn verwerkt.

We zullen alleen in de toekomst kunnen zien wat de rol van de cryptocurrency wordt.

Op de volgende pagina`s ga ik dieper op de details in van de verschillende crypto currency. Aangezien het een dermate complex thema is, heb ik dit over meerdere pagina`s verdeelt. Bijvoorbeeld over ICO`s, hetgeen staat voor Initial Coin Offering.