De bitcoin was de allereerste cryptocurrency of cryptomunt. Het is in 2009 op de markt gebracht door Satoshis Nakamoto.

Dit is een pseudoniem voor de onbekende software ontwikkelaar of een groep van softwareontwikkelaars. Het daadwerkelijke gezicht achter de munt heeft zich tot op heden nog niet gemeld.

Wel is er een uitgebreide documentatie beschikbaar over het achterliggende idee van deze populaire cryptomunt. Dit was het creëren van een digitale munt zonder dat banken en overheden hier invloed op hebben.

Symbool

Op een cryptocurrency exchange wordt gebruik gemaakt van een symbool. Voor deze munt is het symbool of ticker BTC. Ook XBT wordt gebruikt. X is de code voor metalen: zo staat XAU voor goud en XPT voor zilver. Bitcoin zelf moet niet verward worden met Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG) of Bitcoin Plus (XBC).

Daarnaast zijn er nog een aantal andere cryptomunten waarin de naam zit verwerkt.

Blockchain

Deze cryptomunt werkt op Proof Of Work system. Dit betekent dat het een verwerkingstijd heeft, waardoor service aanvallen en service misstanden worden voorkomen. De bloktijd bedraagt 10 minuten.

Bitcoin symbool

Bitcoin wallet

Om de munten op te slaan is een cryptocurrency wallet nodig. Deze is te vinden via de officiële website, maar ook via diverse andere websites. De 5 grootste  wallets zijn Electrum, Breadwallet, Blockchain Wallet, Multibit of Mycelium.

Daarnaast is het mogelijk om de munt te bewaren in een multi wallet of offline via hardware. Ook een paper wallet behoort tot de mogelijkheden.

Kopen en verkopen

Kopen en verkopen kan via verschillende exchanges. Bekende beurzen zijn Kraken, Anycoin, Coinbase, Bitfinex of Poloniex.

Wereldwijd zijn er verschillende cryptocurrency exchanges. Veel hiervan zijn gevestigd in Australië, Canada of Amerika.

Het kopen en verkopen kan ook via een crypto broker. Dit is een tussenhandelaar voor cryptomunten. De aankoopprijs ligt hier wat hoger en de verkoopprijs lager, hier staat vaak wel een goede service tegenover. Een bekende crypto handelaar in Nederland is Litebit.

Handelen in bitcoins

Betalen met de digitale valuta

Bitcoin is de grootste cryptomunt. Hierdoor is het mogelijk om bij verschillende bedrijven, instellingen en webwinkels te betalen met de digitale valuta. Vanwege de flinke koersstijging leent de munt zich niet voor micro betalingen.

De Koers

De koers van de digitale munt wisselt sinds 2011 sterk. Halverwege 2010 lag de koers op €0,05. Halverwege 2011 was dit €6,59. Pas vanaf oktober 2012 begon de koers flink te stijgen. December 2012 stond deze op ruim €90. December 2013 bereikte de koers €640. In 2015 was deze gezakt tot gemiddeld €230.

De stijging begon pas weer halverwege 2016. Maart 2017 werd de €1.000 grens bereikt. Mei 2017 stond de koers op €2000. Deze steeg in augustus 2017 tot €3.000. In oktober 2017 kostte 1 munt meer dan €5000. En in november van datzelfde jaar meer dan €7.000. Eind november 2017 brak hij door de 10.000 dollar grens heen.

Mede door de corona crisis is de koers van de munt inmiddels geexplodeerd. De grens van €30.000 is inmiddels geslecht. De koers is te volgen via een Bitcoin Exchange, bitcoinspot.nl of coinmarketcap.com.

Market cap

De marktwaarde  bedraagt eind 2017 meer dan 126 miljard dollar. Door koersstijging en het minen van nieuwe munten zal de market cap alleen maar groeien. Bitcoin staat nummer 1 in de lijst met market caps (januari 2021).

Aantal Bitcoins

In totaal worden er 21 miljoen munten gemaakt, deze zijn (bijna) allemaal verhandelbaar. Na het bereiken van de 21 miljoen stuks worden er geen nieuwe munten bijgemaakt.

Officiële website

De officiële website van Bitcoin is te bereiken via www.bitcoin.org.

De doorbraak van de grens van 10,000 euro

Gedurende december 2017 waren de Bitcoin beleggers extatisch. Eerder bereikte Bitcoin al de magische grens van 10.000 dollar, en knalde hier met gemak doorheen naar de 11.000 dollar.

Een nieuwe mijlpaal was bijna bereikt: Bitcoin is op weg naar de 10.000 euro. Voor Europeanen een nieuwe mijlpaal.

Op een zondagmiddag in december 2017 stond de koers van Bitcoin op €9750, in dollars was dit $11650. Waar ze in Amerika de 10.000 grens al lang achter zich hadden gelaten, keken de Europeanen er reikhalzend naar uit. Iedere nieuwe mijlpaal is er toch weer een, en zet weer een nieuwe steun neer.

10000€ grens

Het ging er op zondag 3 december 2017 weer eens wild aan toe: in 24 uur tijd schoot de koers meer dan 7% omhoog. Op het moment dat de koers de $11900 bereikte, zou deze in Europa boven de €10.000 uitbreken. Een en ander is afhankelijk van de dan geldende wisselkoers USD-EUR, maar ver kon het hier niet naast zitten.

Waarom is het doorbreken van 10.000€ van belang?

Maakt het verschil of Bitcoin boven de €10.000 euro zit? In principe niet: de moeder der cryptomunten wordt voornamelijk in Amerikaanse dollars verhandeld. Dat deze een bepaalde grens in euro’s bereikt, is niet van invloed op de koers. Het is echter gevoelsmatig dat het iets met ons doet.

De mens houdt van ronde getallen. In een eerder bericht legde we al uit waarom Litecoin nieuwe beleggers aantrok. Een van de geïnterviewde had een goede motivatie voor de aankoop van Litecoin: hij had liever een aantal hele munten Litecoin dan een halve Bitcoin. Zo houden we ook van afgeronde getallen: 1.000, 10.000 of 100.000. Tenminste, wat bezit aangaat. In de winkel zijn we meer gevoelig voor prijzen als €4,95. Dat is dan toch net even goedkoper dan 5 euro: dat geeft een goed gevoel.

De koers blijft maar verrassen

Of de Bitcoin op zondag de grens van €10.000 zou bereiken leek twijfelachtig. De munt zou dan nog 2,5% dienen te stijgen. Gezien de toch al snelle stijging van die dag, leek een correctie op korte termijn eerder op zijn plaats.

 

Met de trend op dat moment was de kans wel aanwezig dat de €10.000 grens zou worden bereikt. Dit zeker met het oog op 2018, waarbij Futures Bitcoin aan de Nasdaq zouden worden verhandeld. Hierdoor zou de de vraag naar Bitcoins alleen maar toenemen.

Dit alles lijkt al ver achter ons te liggen, gezien de nieuwe grens van 30,000€. Een prijs van de Bitcoin van 10,000€ leek al enorm hoog. Maar nu de grens van 30,000€ is geslecht, is de vraag waar het plafond van de Bitcoin zich zal bevinden.

Stijging bitcoin koers

Ook experts zaten er naast

De bekende Amerikaanse investeringsbankier Lloyd Blankfein ziet niks in Bitcoin. Dit heeft hij midden 2018 in een interview nog maar eens laten weten. Hij zei letterlijk: “ik doe het niet, ik heb geen Bitcoin”.

Dat Blankfein niet in Bitcoin handelt, doet niet af aan het feit dat hij er wel interesse in heeft. Dat wil zeggen, in de onderliggende blockchain technologie. Verder heeft de investeringsbankier plannen ontwikkeld voor de handel in Bitcoin futures.

Ongemakkelijk gevoel bij Bitcoin

In een interview met Bloomberg in november 2017 verklaarde Blankfein dat hij een mate van ongemak voelt bij Bitcoin. Toch staat hij open voor de wereld van cryptocurrency. Dit heeft te maken met ontwikkelingen uit het verleden. Zo had Blankfein eerder geen goed gevoel bij mobiele telefoons, terwijl deze uiteindelijk de wereld veroverden.

Lloyd Blankfein keurt Bitcoin niet goed, maar wijst het ook niet af. Hij houdt het netjes in het middelpunt. Dit staat haaks op de opmerking van CEO JP Morgan Chase, die Bitcoin eerder een fraude noemde.

Het succes van Lloyd Blankfein

Lloyd Craig blankfein is in 1954 geboren. Zijn carrière begon toen hij als edelmetaal verkoper voor een grondstoffen handelsfirma werkte. Dit bedrijf werd overgenomen door de Investeringsbank Goldman Sachs. Tijdens de financiële crisis wist Blankfein de investeringsbank overeind te houden. Blankfein heeft bedrijf Goldman Sachs inmiddels verlaten. Gezondheisredenen lagen hier ten grondslag aan.

De toekomst van Bitcoin en cryptocurrency

Er zijn veel vragen over de toekomst van Bitcoin en overige cryptocurrency. Momenteel bestaan er meer dan 1000 verschillende cryptomunten. Dit is veel te veel om naast elkaar te blijven voortbestaan. Geschat wordt dat 90% tot 95% van al deze cryptomunten gaat sneuvelen. Hiermee wordt een vergelijking gemaakt met de internetbubbel.

Het is nog niet te voorspellen welke cryptomunten het overleven. Verwacht wordt dat het in ieder geval Bitcoin of Ethereum zijn. Een aantal andere projecten maken ook kans.

Met regelmatig nieuwe hackaanvallen en inbraken bij cryptocurrency exchanges, blijft de toekomst van cryptomunten onzeker. Veiligheid en privacy lijken steeds belangrijker te worden. Zolang dit niet gewaarborgd is, kunnen cryptocurrencies geen volwaardig betaalmiddel worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *