Bij het handelen in cryptocurrencies heb je een zogenoemde cryptocurrency wallet nodig. Dit is een stukje software of hardware waar je jouw aangekochte cryptocurrency kunt opslaan en mee kunt verhandelen.
Er komen meer en meer aanbieders van een cryptocurrency wallet, dat het lastig kiezen wordt. Naast de commissies die er worden berekend zijn veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van de crypto wallet uiteraard erg belangrijk. Lees hier alles wat je moet weten over de cryptocurrency wallet.
Wat zijn cryptocurrencies
Een cryptocurrency is een digital currency. Het is allemaal begonnen met de Bitcoin maar in de tussentijd zijn er talloze digitale currencies beschikbaar zoals de Litecoin, Bitcoin, Ethereum, Ripple en Myriad.
Je kunt inmiddels met name de bitcoin gebruiken om betalingen te verrichten. Echter zijn de meeste mensen actief met digitale valuta in de vorm van speculatie of beleggen. Omdat de koersschommelingen gigantisch zijn trekt dit veel mensen aan die hier rijk mee willen worden. De verhalen van mensen die vroeg in de Bitcoin zijn gestapt en met een kleine belegging miljonair zijn geworden spreekt natuurlijk ontzettend tot de verbeelding.
Voordat we dieper ingaan op de verschillende wallets die beschikbaar zijn, is het van belang eerst wat dieper in te gaan op de verschillende terminologie die in de digitale valuta wereld worden gebruikt.
Online wallets
Een online wallet is een stukje software waar je jouw cryptocurrencies in opslaat, ontvangt en verzend. Deze zijn sterk beveiligd en bijna niet te hacken, maar het is niet onmogelijk. Alles wat met het internet in verbinding staart is te hacken.
Hardware wallet of software wallet
Dit is bijvoorbeeld een USB stick waar de software op staat waar je jouw cryptocurrencies mee bewaard en mee kunt verhandelen. Het voordeel hiervan is dat deze niet continue met het internet is verbonden en dus minder gevoelig is voor hackers en virussen.
Mobile cryptocurrency wallet
Met een mobile wallet kan je ook betalingen verrichten zoals in bijvoorbeeld winkels. Op dit moment zijn deze mogelijkheden nog vrij beperkt maar in de toekomst is het zeker niet ondenkbaar dat dit een algemene betaalmethode gaat worden.
Inmiddels zijn er veel aanbieders van cryptocurrency wallets.
Bij het handelen in cryptocurrencies heb je een zogenoemde cryptocurrency wallet nodig. Dit is een stukje software of hardware waarmee je jouw aangekochte cryptocurrency kunt opslaan en mee kunt verhandelen.
Er komen meer en meer aanbieders van een cryptocurrency wallet, zo dat het op die manier lastig kiezen wordt. Uiteraard vinden alle aanbieders hetgeen zij aanbieden het beste wat er bestaat.
Naast de commissies die er worden berekend bij het handelen zijn veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van de crypto wallet het allerbelangrijkste. Lees daarom op deze pagina alles wat je moet weten over de cryptocurrency wallet.
Waarom het je een portemonnee nodig?
Een cryptocurrency wallet kan je eigenlijk vergelijken met een virtuele bankrekening. Je kan met een dergelijke portemonnee cryptocurrency zoals Bitcoins, Litecoins, Guldens en vele andere digitale munten ontvangen. Deze sla je dan op in de cryptocurrency wallet en later kun je deze dan naar anderen anderen verzenden.
Het is als het ware een persoonlijke interface met het cryptocurrency netwerk en is enigszins vergelijkbaar met een online bankrekening (bank account), zoals als je dat kent vanuit het standaard banksysteem.
Cryptocurrency wallets bevatten privé sleutels. Dit zijn geheime codes waarmee je jouw digitale munten kan uitgeven.
In werkelijkheid zijn het eigenlijk geen munten die moeten worden opgeslagen en beveiligd, maar het zijn de privé sleutels die jou toegang geven tot de digitale portemonnee.
Een crypto wallet kort samengevat
Een cryptocurrency portemonnee is eigenlijk gewoon een app, website of een fysiek apparaat dat jouw privé sleutels beheert. Een app of website worden wel software wallets genoemd en een fysieke wallet de hardware wallet. Lees verder om meer te lezen over de verschillen tussen deze verschillende types van cryptocurrency wallets.
De hardware wallet
Dit is bijvoorbeeld een USB stick waar de software op staat waar je jouw cryptocurrencies mee bewaard en mee kunt verhandelen. Het voordeel hiervan is dat deze niet continue met het internet is verbonden en dus minder gevoelig is voor hackers en virussen.
Een hardware wallet is een fysiek en elektronisch apparaat, met als enig doel het beveiligen van cryptocurrency.
De hardware wallet dient te zijn verbonden met een computer, telefoon of tablet om op die manier cryptocurrency uit te geven. Dit is ook direct een belangrijk beveiligingsaspect. Indien de hardware niet verbonden is met een van deze apparaten, kan niemand de portemonnee hacken. Het is dus een veilige manier van opslaan van digitale munten.
Twee van de meest populaire en in onze opinie ook de beste hardware wallets voor cryptocurrency zoals Bitcoin zijn:
- Ledger Nano X (De opvolger van de Ledger Nano S)
- Trezort T
Cryptocurrency veilig opslaan
Hardware wallets zijn doorgaans een goede keuze vanuit het oogpunt van beveiliging. Het is bovendien een eenvoudige en betrouwbare manier voor het opslaan van cryptocurrency.
Doordat hardware wallets niet continue in verbinding staan met het internet wordt de private key niet voortdurend blootgesteld aan het gevaar van hackers.
De extreem belangrijke privé sleutels worden veilig in een offline omgeving opgeslagen en zijn volledig beschermd. De goede apparaten zoals hierboven zijn zelfs beschermd, indien je de hardware wallet aansluit op een met malware geïnfecteerde computer.
Het risico van hackers beperken
Omdat cryptocurrencies virtueel zijn, kunnen cybercriminelen zich richten op de software portefeuille van jouw computer en deze mogelijk stelen door het toegang krijgen tot jouw persoonlijke sleutel.
Het offline genereren en opslaan van de privé sleutels door het gebruik van een hardware portemonnee zorgt er ten alle tijde voor dat hackers jouw munten niet kunnen stelen. Dit wordt ook wel eens cold storage genoemd. Het is zo wie zo een gegeven dat je in de wereld van de cryptocurrency veel Engelse termen tegenkomt.
Kwaadwillenden zouden het fysieke apparaat moeten stelen om toegang te krijgen tot de Bitcoins en ander cryptovaluta., Maar zelfs indien zij dat voor elkaar krijgen, dan is er altijd nog een beveiliging door middel van een pincode.
Dus zelfs als jouw hardware wallet wordt gestolen, dan is er geen reden tot paniek. Hiervoor dien je er wel voor te zorgen dat je ten alle tijden beschikt over de geheime back-up code, waarmee je jouw munten weer kan ophalen.
Hot wallets of software wallets
Een van de andere soorten wallets is de zogenaamde hot wallet, ook wel online wallets genoemd. De eigenschap van deze wallets is dat deze een internet verbinding nodig hebben.
Het is een app waar de privé sleutels in worden opgeslagen. Dit kan jouw computer, telefoon of tablet zijn.
Omdat de hot wallets bijna altijd in verbinding staan met het internet is er altijd een risico dat de privé sleutels gestolen worden. Hoe goed je deze ook beveiligd. Two factor authentication is in mijn ogen een must om het risico zoveel mogelijk te beperken.
Mobile cryptocurrency wallet
Met een mobile wallet kan je ook betalingen verrichten zoals in bijvoorbeeld winkels. Op dit moment zijn deze mogelijkheden nog vrij beperkt, maar in de toekomst is het zeker niet ondenkbaar dat dit een algemene betaalmethode gaat worden.
Op die manier kan je bijvoorbeeld met een Bitcoin wallet in de toekomst jouw boodschappen bij de supermarkt afrekenen zoals je dat nu misschien met een credit card doet.
Inmiddels zijn er veel aanbieders van cryptocurrency wallets.
Een cryptocurrency wallet is het eerste wat je dient aan te schaffen indien je aan de slag wilt met cryptocurrency.
Welke type wallet kan je het beste gebruiken?
Dit hangt grotendeels af van hetgeen je wilt bereiken met de cryptovaluta. Zie je het als een investering of belegging, dan is een hardware crypto wallet de methode om zodoende je munten veilig op te slaan. Je hoeft in dat geval niet dagelijks munten te ontvangen of te verzenden.
Aan de andere kant is het verzenden en ontvangen (Send and receive) met een software wallet eenvoudiger en sneller. Je hoeft immers niet eerst de hardware wallet te verbinden met de telefoon of computer. Dus gebruik je jouw Bitcoins of andere cryptomunten actief bij het betalen en ontvangen, dan is een software wallet eenvoudiger in gebruik.
Voordelen en nadelen van de verschillende methoden om cryptocurrency op te slaan:
Voordelen:
Hardeware wallet | Software wallet |
De veiligste methode om cryptovaluta op te slaan | Eenvoudig crypto ontvangen en uitgeven (buy and sell) |
Het is eenvoudig om een back-up te maken | je kan de cryptovaluta met meerdere apparaten ontvangen en uitgeven |
Slecht een zeer geringe kans op fouten waarbij je jouw crypto kwijtraakt. |
Nadelen:
Je dient een apparaat aan te schaffen, hetgeen je zo rond de 100€ kost voor een goed en betrouwbaar apparaat. | De valuta zij niet zo veilig opgeslagen als met een hardware wallet |
Je dient een apparaat aan te schaffen, hetgeen je zo rond de 100€ kost voor een goed en betrouwbaar apparaat. | Het is mogelijk dat je vergeet op welke apparaten je de applicatie allemaal hebt geïnstalleerd. |
Dis is een nieuw aspect waarmee je dient om te gaan wanneer je jezelf wilt storten in de wereld van de cryptovaluta.
Maak altijd een keuze voordat je start met het verhandelen van cryptocurrency
In de wereld van de cryptocurrency kan je niet om een wallet heen. Je hebt deze nu eenmaal nodig. Ongeacht of je gewoonweg wilt beleggen of investeren in de cryptocurrency of dat je deze als dagelijks betaalmiddel wilt inzetten.
Bij cryptocurrency ben je zelf verantwoordelijk voor de juiste beveiliging
Waar het bij online bankieren zo is dat de bank voor de veiligheid van de bankrekening dient zorg te dragen, is dit bij cryptocurrency niet het geval.
Bij een bankrekening heb je geen keuze hoe je jouw bankrekening wilt beveiligen. Uiteraard dien je wel een goede virusscanner op jouw laptop te installeren die je gebruikt voor het online bankieren en kan een vpn verbinding tijdens het online bankieren ook zeker geen kwaad. Maar daarmee houdt het wel op.
Je kan geen keuze maken uit verschillende apparaten of software die je wilt gebruiken voor het online bankieren. Dit wordt simpelweg standaard door de bank verstrekt.