De digitale gulden is opgericht door de Nederlanden Rijk Plasman. Het was zijn droom dat in de toekomst iedereen met deze digitale munt zou gaan betalen. Meer dan 63 bedrijven accepteren deze cryptomunt als betaalmiddel. 

Waar wordt de Nederlandse cryptomunt verhandeld?

Hoewel het een typisch Nederlandse cryptomunt is, wordt deze ook in andere landen verhandeld. Dit zijn met name in Europese landen, maar ook voor een klein gedeelte in Amerika en andere landen.

Kopen van de munt kan via het platform van Nocks, dat volledig rondom gulden en de blockchain technologie is gebouwd. Daarnaast is deze cryptomunt ook te koop bij Litebit, AnyCoindirect en diverse cryptocurrency exchanges. De Gulden wallet is in verschillende varianten beschikbaar, zowel voor desktop pc als smartphone.

De koers van de cryptomunt

De introductie van versie 2.0 had zeker invloed op de koers. Begin december 2017 noteerde de munt rond de $0,08. Deze was halverwege december gestegen tot $0,10. Op 21 december werd een nieuw hoogtepunt bereikt van $0,18, gevolgd door een koers van $0,20 op 25 december. 29 december zagen we de $0,23 voorbijkomen, en 30 december de $0,26. 

Een langzame stijging waarvan de verwachting was dat deze zich zou doorzetten. Er werd op dat moment een mooie toekomst verwacht voor de Gulden 2.0.

De duikvlucht van de koers in 2018

2018 was slecht nieuws voor gulden bezitters, de koers wist geen stand te houden en liet dan ook een flinke daling zien. Met aanvankelijke 24-uurs verliezen van bijna 8% deed de cryptomunt van Nederlandse bodem het helaas slechter dan veel andere cryptomunten.

Op Nocks ging het er wild aan toe. Grote koop- en verkooporders wisselden elkaar snel af. De handelsvolumes lagen dan ook een stuk hoger dan normaal. 

Sterk dalende kooporders

Mensen met de Delta app ontvingen een All Time Low melding over gulden. Deze zelfde melding ontvingen ze een dag eerder ook al. Opvallend was op een gegeven moment het aantal openstaande kooporders met een totale waarde van €42.000. 

Normaal lag dit rond de €70,000 tot €80,000. Dat er minder beleggers bereid waren om te kopen, was dan ook de hoofdoorzaak van de sterke daling in 2018. Deze potentiële beleggers bleven langs de zijlijn staan. Gezien de nog steeds erg lage koers, staan zij daar op dit moment nog steeds.

De koers van Gulden blijft nog steeds laag

Dit keer was er minder spanning over de aangekondigde PoW2 update. De koers bleef vrij laag staan en noteerde op dat moment  €0,657. Dat is dezelfde koers van juni 2017. Na precies 1 jaar hadden beleggers dus geen winst (of verlies) gemaakt. Stabiel, maar niet echt een goede investering.

Gulden een grote koersdaling

De verwachtingen uit het verleden

Wat was de  koersverwachting? De digitale gulden was even een nieuwe hype. Momenteel trekt de Nederlandse cryptomunt vrij weinig nieuwe beleggers. Wel zijn er steeds meer Nederlandse bedrijven die deze cryptomunt als betaalmiddel accepteren. In juni 2018 werd Groningen nog tot de Gulden stad uitgeroepen, mede door het grote aantal acceptanten.

Met de community achter de cryptomunt is niks mis, ze zetten zich volledig voor dit project in. Het is de bevolking die er nog aan moet, hoewel dit vooralsnog niet lijkt te gebeuren. De PoW2 update heeft hier ook niet bij geholpen.

De koers in 2020

De koers is na de sterke daling in de afgelopen jaren bijna niet meer gestegen. De munt is op dit momen slechts 0,0105€ waard. De marktkapitalisatie van de munt is op dit moment 5.36M€ en staat op plek 228 op de cryptocurrency ranglijst.

De hoogste koers genoteerd in de laatste 12 maanden is 0,021€. De hoop dat op termijn de cryptomunt evenveel waard zou worden als de euro is dus nog ver weg.

Gulden 2.0 versus Bitcoin

Er wordt gekeken naar de prestaties van de munt tegenover Bitcoin. Zo kan de 2.0 update tot 58% meer transacties verwerken en is de synchronisatiesnelheid van de eerste wallet tot 4800 procent sneller. De transactiesnelheid zelf zou circa 1200 procent hoger liggen dan bij Bitcoin.

De 2.0 update en de uitwerking op de koers

De Nederlandse cryptomunt liet eind  2017 een flinke stijging zien. Investeerders waren in afwachting van de 2.0 update, een versie die tot 1200 keer sneller is. Eind december 2017 bevond het zich nog in de testfase. Toch beloofde deze update heel wat, en werd er druk geïnvesteerd in de Nederlandse coin.

Het team achter de digitale munt bracht kern veranderingen van het Proof over Work protocol aan. Voor wie het nog niet wist, bij Proof over Work (PoW) worden miners beloont door middel van coins. Het belangrijkste doel achter PoW is het voorkomen van cyberattacks. Daarnaast heeft het als voordeel dat iedereen kan mee beslissen over belangrijke aanpassingen.

De verschillende fases van de 2.0 update

De 2.0 update was ook gericht op het implementeren van SegSig (Segregated Signatur). Dit heeft veel weg van Segwit, waarmee het mogelijk is om grotere blocks te accepteren. Op de eindstreep passen er meer transacties binnen een block, dit maakt de 2.0 versie veel sneller.

De uitrol van vond in verschillende fases plaats. In de eerste fase werd de 2.0 update vrijgegeven, waarbij de werking hetzelfde was als de oude cryptomunt.  

In fase 2 hadden geüpgraded gebruikers de mogelijkheid om nieuwe adressen te creëren. Deze fase duurde ongeveer 2 weken.

Fase 3 werd aangekondigd met Proof of Work 2.0. Er waren hierbij een aantal beperkingen waardoor het voor oude gebruikers mogelijk bleef om op het netwerk te blijven. Toen het aantal geüpgraded gebruikers op 95% zat, werd fase 4 ingeluid.

In fase 4 werden nieuwe transactie formaten en regels geactiveerd. Miners begonnen met het opnemen van transacties in het block. Nieuwe accounts konden daarna niet langer gebruik maken van het oude format. Oude gebruikers kunnen ook niet meer deelnemen aan het netwerk. Daarom was het belangrijk dat iedereen met een Gulden Wallet tijdig zorgen voor  een upgrade.

Fase 5 kondigde zich aan door het vrijgeven van 2.0. Op dat moment konden oude accounts veilig worden verwijderd zonder dat het block werd aangetast. Ook controlepunten konden veilig worden verwijderd. Fase 1 tot en met 5 zijn belangrijk om geen rommelige harde vork te veroorzaken. Hier heeft het team goed over nagedacht.

PoW2 update

De proof-of-work update moest het beveiligingsniveau op de blockchain groter maken. De meest professionele hacker zou niet op de Gulden blockchain in kunnen breken. Daarnaast moet PoW2 voor snellere transactie bevestigingen zorgen.

Dan is er nog het witness programma. Gebruikers kunnen overtollige Guldens aan het werk zetten. In ruil voor een klein percentage worden de munten tussen de 1 maand en 3 jaar vastgezet. 

De beloning kan oplopen tot 5%. Dat is natuurlijk mooi, maar het heeft ook een keerzijde. Mocht de koers in de tussentijd 500% omhoog schieten, dan kun je er niet bij om ze snel te verkopen.

De releasedatum zou eigenlijk in november 2017 zijn. In afwachting hiervan schoot de koers toendertijd omhoog. Toen de PoW2 update er niet kwam, zakte de koers net zo hard weer terug.

Er was al snel een nieuwe releasedatum bekend. Dit zou 28 juni 2018 worden, welke datum na langdurig testen is gehaald. Op de officiële gulden slack is werd hiervoor gevraagd naar nieuwe testers.  

De Nederlandse cryptomunt is er nog lang niet klaar voor

Bezitters van de munt keken lange tijd uit naar de PoW2 update. Deze update moest de blockchains veiliger maken, waarbij de mogelijkheid tot witnessen is toegevoegd. De vraag is echter of dit wel toegevoegde waarde heeft. We namen een kijkje naar de 2.0 update en wat dit voor de toekomst betekent.

Gulden Meetup

In juni 2018 was het zover: de uitrol van pow2 vond plaats. Deze update bracht een nieuw spaarsysteem voor guldengebruikers. Een mooi initiatief waar nog steeds veel over gesproken wordt. Omdat de munt steeds steeds populairder wordt, nemen we eens een kijkje achter de schermen. 

De Gulden meetup is een groep die ontstaan is vanuit de community die deze munt actief volgt. Deze enthousiastelingen bespreken dagelijks alles rondom gulden en blockchain. 

Dit gebeurt op de Guldencom.slack, waar ook oprichter Rijk Plasman zich ophoudt. De Meetup groep gaat echter verder en organiseert regelmatig kleine ontmoetingen tussen Guldengebruikers.

Alles over blockchain en cryptocurrency

De Gulden Meetup groep houdt zich niet alleen met alleen deze munt. Ook de techniek achter de blockchain, trading en cryptocurrency in het algemeen zijn veelbesproken onderwerpen. Ben je geïnteresseerd in deze technische ontwikkelingen en de Nederlandse cryptomunt, dan zit je goed bij de gulden meetup.

Hoe actief is de groep eigenlijk? In april 2019 was de laatste meetup. Deze vond plaats in hotel Jakarta in Amsterdam. Deze meetup was alleen toegankelijk voor donateurs. 

Van een echte Gulden meetup konden we dan ook niet spreken. De vorige meetup vond bij de Footgolf Capital Cup  plaats. Hier werden zaken als mijnbouw en het financiële aspect hiervan besproken. Deze meetup was in juni 2018. Tussen de beide meetups zat dus bijna een jaar.

Lid worden van de meetup Groep

De Meetup groep telt momenteel (april. 2020) 561 leden. In de afgelopen twee jaar zijn er slechts een handvol leden bijgekomen. Het leiderschapsteam bestaat uit zeven koppen waaronder verschillende evenement organisatoren. Die doen niks anders dan aankomende meetups organiseren.

Mensen uit de Gulden Meetup zitten ook vaak in de blockchain talks groep of de Bitcoin Wednesday Amsterdam groep.

Op de website van de Meetup groep vind je diverse foto’s van meetings en workshops. Verder wordt er heel weinig gediscussieerd, voor een dagelijks gesprek moet je toch naar de Gulden Slack.

Lid worden van De Gulden Meetup groep? Dit kan via de website van de Meetup groep. Klik op het rood gemarkeerde “lid worden van deze groep”. 

Er verschijnt een inlogscherm, waarbij je je kunt aanmelden met Facebook of Google. Ook registreren met e-mail is mogelijk. Let op, bij aanmelden via Facebook ontvangt de groep je openbaar profiel, vriendenlijst en e-mailadres. 

Bij aanmelden met een Google account is je naam openbaar. Wil je liever anoniem blijven,registreer je dan met een e-mailadres.

In 2018 melden zich maandelijks 3 tot 10 mensen aan voor de Meetup Group. Dit is de afgelopen jaren dus sterk teruggelopen.

2018 was een onzekere tijd voor alle cryptocurrency

Veel cryptocurrency beleggers leven in onzekerheid. Vanuit verschillende landen wordt de cryptocurrency handel steeds strenger aangepakt. Regulering betekent dat de markt volwassen wordt. 

Toch maakt het beleggers tot nu toe nerveus, onwetend over wat hen te wachten staat. Door de negatieve nieuwsberichten rondom cryptocurrency trekken steeds meer oude en nieuwe beleggers zich terug. Mogelijk wordt afgewacht op een beter instapmoment.

 Een correctie van de koers is geen vreemd verschijnsel. Het is iets dat zich nagenoeg elk jaar herhaalt. Dit is vooral terug te zien bij Bitcoin dat soms tot meer dan 50% in waarde daalt, om vervolgens weer een nieuw hoogtepunt neer te zetten.

Bij gulden zijn deze hoogte- en dieptepunten ook terug te zien, hoewel het hier iets anders uitziet dan bij Bitcoin. 

De huidige koers van Bitcoin staat op hetzelfde niveau van november 2017. De koers van gulden staat nu op hetzelfde niveau als juni 2017. Hierbij heeft de groei van gulden een achterstand ten opzichte van Bitcoin opgelopen. 

Toch hoeft dit niet direct iets te betekenen: de munt heeft nog veel potentie om door te groeien. Belangrijk is dat het team achter gulden snel met de updates komt. Mogelijk brengt dit de Nederlandse cryptomunt weer opnieuw onder de aandacht.

De algemene crypto markt in januari 2018

Terwijl in januari 2018  bijna alle cryptomunten flink in het rood stonden, bleef de gulden stabiel. Sterker nog, de munt liet zelfs een lichte stijging zien. Hiermee werd de verwachting gewekt dat de digitale gulden in tijden van onrust een veilige thuishaven is.

Diat was op dat moment  niet geheel nieuw: al eerder bleef de koers van gulden stabiel terwijl andere cryptomunten flink in moesten leveren. 

Slecht nieuws uit Zuid Korea

Er was gedurende een aantal dagen in januari 2018 heel wat gaande binnen de wereld van de cryptocurrency. Zo besloot de website Coinmarketcap  om het overzicht van drie Zuid-Koreaanse handelsbeurzen van de website te verwijderen. 

Dit leidde direct tot een lager koersgemiddelde. Omdat beleggers van tevoren niet op de hoogte werden gesteld van deze aanpassing, ontstond er lichte paniek bij het zien van lagere koersen. Hierop besloten een aantal beleggers hun cryptomunten met verlies te verkopen.

Weinig impact voor de Nederlandse cryptomunt

Dit gold echter niet voor de gulden, omdat gulden op de Zuid-Koreaanse markt helemaal niet zo populair was als bij ons. Misschien een nadeel voor de wereldwijde handel, maar een voordeel voor Nederlandse beleggers. De koers van gulden bleef in die tijd ontzettend stabiel.

Er kwam nog meer slecht nieuws vanuit Zuid-Korea. Het land was bezig met een wetsvoorstel omtrent de cryptocurrency handel. Zuid-Koreanen konden niet meer handelen in Bitcoin of andere cryptomunten. 

Hiermee leek er een eind te komen aan de handel vanuit het land. Ook nu had dit nieuws weer totaal geen invloed op de gulden koers, die vrolijk hoger noteerde en het beter deed dan andere cryptomunten.

Telegram groepen in verschillende talen

Telegram is een populair medium om te discussiëren over cryptocurrency, maar ook voor het volgen van nieuws. Er zijn verschillende groepen beschikbaar, zowel via het officiële cryptocurrency kanaal van een cryptomunt als groepen die zijn opgericht door liefhebbers. Gulden heeft zijn eigen Telegram kanalen, beschikbaar in meerdere talen.

De Telegram kanalen bieden niet alleen een plaats om te discussiëren over Gulden, ook wordt hier het laatste nieuws of de actuele koers gedeeld. 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws

Wie op de hoogte wil blijven van al het nieuws, meldt zich aan bij tme/guldennews. De actuele koers is te volgen via t.me/guldenprice. Wel zo handig wanneer je gulden wil kopen of verkopen.

Tijdense de oprichting in 2014 vertelde Rijk Plasman ooit: “het is mijn droom dat ik in de Albert Heijn sta en dat de mensen in de rij allemaal Guldens op zak hebben”. 

Deze droom lijkt nog niet direct uit te komen, wel zijn er steeds meer bedrijven die de munt als officieel betaalmiddel accepteren.

Chatten in meerdere talen

Op veel Telegram kanalen is Engels de voertaal. Voor de meeste geen probleem, omdat Engels vrij eenvoudig te begrijpen is. Iedereen kan zich aanmelden bij het Engelstalige Telegram kanaal.

Gulden is een cryptocurrency van Nederlandse bodem. Hierdoor mag een Nederlandstalig Telegram kanaal niet ontbreken en dit is er dan ook. Liefhebbers van de cryptomunt melden zich aan bij t.me/guldennederland.

Onze Oosterburen, Duitsland dus, kunnen ook volop discussiëren. Dit gebeurt via het Duitse Telegram kanaal

De Fransen kunnen terecht bij het Franstalige kanaalt.me/guldenfrance.  Ben je fan van de munt of zie je hier toekomst in, dan raden we zeker aan om je aan te melden bij de Nederlandstalige en Engelstalige chat.

Nederlandstalige Telegram kanalen

Er zijn ook Nederlandstalige Telegram kanalen waar leden over alle cryptocurrency kunnen discussiëren. In deze groepen gaat het niet alleen over de Gulden maar ook over populaire cryptomunten zoals Bitcoin, Verge, Dogecoin, Ethereum en alles wat met cryptomunten te maken heeft. 

Helaas is het in veel van deze groepen niet mogelijk om actueel nieuws te delen. Beheerders zijn niet zo blij met het delen van een link, hier staat dan ook vaak een ban tegenover.