Litecoin is een cryptomunt die in 2011 is opgericht door Charlie Lee, een software engineer uit California. Voordat de oprichter Litecoin ontwikkelde, creëerde hij eerst de munt Fairbrix. 

Dit werd een mislukking, hetgeen te wijten was aan een softwarefout. Daarna werd Litecoin gelanceerd. Het is de eerste cryptocurrency die gebruik maakte van het cryptografie scrypt.

Een trage start voor deze cryptomunt

In het eerste jaar na de lancering werd er ruim $4 voor een munt neergeteld. Na een opleving tot $42 zakte de koers weer terug naar $3. 

Hierdoor lieten beleggers de munt heel lang links liggen. Pas in het voorjaar van 2017 ontstond er weer nieuwe aandacht voor deze cryptomunt. Langetermijnbeleggers verwachtte een opwaartse trend, die net zo stevig door zou zetten als Bitcoin in het begin heeft gedaan. 

Litecoin symbool

Het symbool van de Litecoin

Litecoin is op de cryptocurrency beurs herkenbaar aan de afkorting LTC. Dit symbool wordt gebruikt op grote en kleine handelsbeurzen, bij brokers en in verschillende apps.

De gebruikte blockchain technologie

Litecoin is gebaseerd op het Proof of Work system. Het netwerk probeert iedere 2,5 minuten een blok te verwerken. Dit is ruim 4 keer zo snel als Bitcoin. 

Hierdoor is bij deze munt een veel snellere bevestiging van de transactie mogelijk. Omdat deze cryptomunt gebruikmaakt van het Scrypt algoritme, moeten miners aangepaste ASIC en FPGA apparatuur gebruiken.

Welke wallets zijn geschikt?

Zonder wallet is het niet mogelijk deze cryptomunten op te slaan. De originele wallet is verkrijgbaar via de website van de munt zelf. 

Hierbij is een keuze uit verschillende wallets voor Windows, Linux of Mac OS X. Mobile wallets zijn verkrijgbaar voor Android, iOS en BlackBerry.

Litecoin wallet

Bekende geschikte wallets zijn Electrum, LiteVault en LiteAddress.

Het Kopen en verkopen van de munt

Handelen met deze cryptomunt gaat snel en eenvoudig via een exchange, oftewel cryptomunten beurs. 

Ondersteunende exchanges zijn BTC China, Litecoin Local, Kraken of Bitfinex. Litecoin kopen kan via Litebit, BTC direct of Coinbase. 

Zowel Litebit als BTC direct zijn volledig Nederlandse cryptomunten brokers. Betaling verloopt via iDEAL of Bancontact. Verkopen van kan via een van bovenstaande handelsbeurzen of brokers.

Betalen met de cryptomunt

Verschillende websites en bedrijven accepteren de munt als betaalmiddel. Deze bedrijven zijn veelal in het buitenland gevestigd. 

Daarnaast wordt de cryptomunt vooral gebruikt als belegging voor de korte of lange termijn. Ook is het een goede munt om in te ruilen tegen andere cryptomunten.

De ontwikkeling van de koers

Van 2011 tot begin 2017 werd er nog niet zoveel gehandeld in deze cryptomunt. Dit kreeg een wending in april 2017, het handelsvolume nam toen flink toe. 

Tot maart van dat jaar bleef de koers heel lang tussen de 3 en €4 staan. In april steeg deze naar €8, om een maand later al op €30 te staan. 

De stijging zette door tot september 2017, waar de koers de €74 aantikte. Na een lichte correctie liet de munt vanaf november 2017 weer nieuwe pieken zien. Het hoogtepunt van de koers werd eind 2017 bereikt, toen de koers een waarde van 306€ bereikte.

Een jaar later noteerde de koers nog maar net boven de 20€. Sindsdien is de crypto koers stapsgewijs iets gekrabbeld en is momenteel net iets meer dan 40€ waard.

De actuele koers is vindbaar op onze website, of via een cryptocurrency exchange.

De market cap

Met een market cap van ruim 2,59 miljard euro, staat deze cryptomunt op nummer 7 in de list by market cap. 

In mei 2017 kwam de cryptomunt de top 5 binnen, maar werd later verdrongen door Bitcoin Gold en Dash.

Het aantal beschikbare munten

Het aantal munten is van tevoren vastgesteld op een totaal van 84 miljoen munten. Doordat er in de loop van de jaren nieuwe munten bijkomen, treed er inflatie op. Het rentepercentage halveert om de 4 jaar.

Op dit moment zijn er zo rond de 64 miljoen munten in omloop.

De grote koersstijging van 2017

Met name tussen 8 december en 12 december 2017 ging het snel coma de koers Steeg van $97 naar $254. Dat is in vier dagen tijd in stijging van maar liefst 161%. Tegen het einde van het jaar kwam de koers zelfs even boven de $300 uit.

De munt heeft eerder deze exclusieve stijgingen laten zien print in de maand mei 2017 steeg de koers in enkele dagen tijd met 150%, in juni met 72% en in augustus met 71%. 

Dit soort stijgingen wordt afgewisseld met een periode van stabiliteit. Over de afgelopen jaren is de koers echter sterk gedaald en is niet meer in de buurt gekomen van deze pieken. 

Litecoin was niet de enige snelle groeier. Even ter verduidelijking, degene die een jaar eerder €1000 in Litecoin had geïnvesteerd, had aan het eind van 2017 een vermogen van €46.722. Wie op dat moment €1000 in Bitcoin had gestoken, had “slechts” €16.675 gehad. 

De Litecoin was dan ook van de grote winnaars van 2017.

Op en neer gaande marktwaarde

De marktwaarde  is de afgelopen tijd aanzienlijk gedaald. Met de marktwaarde van bijna 11 miljard euro in 2017 kreeg de munt een plaatsje in de top 5. Maar dat was geen lang leven beschoren. De verwachting dat de de vierde plaats van concurrent Iota zou innemen is dan ook niet uitgekomen. Integendeel, inmiddels is de munt gezakt naar de 7e plek..

Er zijn momenteel 64,5 mln munten op de markt. Dit zal uiteindelijk toenemen tot een maximumaantal van 84M. 

Dit zijn vier keer zoveel mensen als Bitcoin in totaal uitbrengt. Dit kan mogelijk in het voordeel van de cryptomunt werken, omdat deze toch net wat minder Schaars is. 

Toch zal ook deze munt geen betaalmiddel kunnen worden, hiervoor zijn er gewoon te weinig munten in omloop. Als beleggingsproducten biedt de munt wel voldoende kansen.

6000 procent stijging in 1 jaar

Niet alleen Bitcoin kan er wat van, ook Litecoin heeft laten zien dat het razendsnel kan stijgen. Binnen een jaar zagen beleggers hun investering met meer dan 6000 procent toenemen.

De rol van nieuwe beleggers

Terwijl eerder alle ogen op Bitcoin waren gericht,, liet Litecoin zich in 2017 van zijn beste kant zien. 

Bitcoin liet in dezelfde periode een bijna verticale lijn naar boven zien. Van Bitcoin is bekend dat het veel altcoins meetrekt, of dit nu opwaarts of neerwaarts is. 

De munt lijkt zijn eigen koers te varen. Het beweegt weliswaar mee op de koers van Bitcoin, maar lijkt aan de onderkant wat stabieler te zijn. 

Bestaat er een eigen website?

Net als andere cryptomunten heeft ook Litecoin een eigen website. Met een introductievideo, verschillende wallets en informatie over de handel in deze cryptomunt biedt de website uitgebreide informatie voor iedereen die meer wil weten.

Litecoin is sneller dan Bitcoin

Bitcoin kant op dit moment met een zeer lange bevestigings tijd. Transacties kunnen soms tot meer dan 24 uur open staan. Dit heeft te maken met de groeiende vraag naar Bitcoin. In combinatie met de toch al langzame bloktijd, kraakt Bitcoin onder zijn eigen succes.

Litecoin heeft een 4 keer sneller een bloktijd dan Bitcoin. Hierdoor worden transacties veel sneller verwerkt, iets dat in deze periode echt wel nodig is.  

Waarom stappen beleggers in Litecoin

Ondanks het feit dat voorheen alle aandacht naar Bitcoin ging, vonden steeds meer beleggers de weg naar Litecoin. We spraken daarom een aantal nieuwelingen binnen de cryptomunten wereld.

 “Ik heb liever 10 hele munten Litecoin dan 0,1 Bitcoin”, aldus Maurice, die voor het eerst van zijn leven cryptomunten kocht. Op onze vraag waarom dit zo is antwoordt hij lachend: “het is gewoon sexy”. Daarna vervolgt hij serieus: “Litecoin heeft een veel snellere bloktijd en heeft veel potentie voor de toekomst”.

 Ook Janet -Jawel, een vrouwelijke cryptomunt belegger- had haar eerste cryptocurrencies aangekocht. Vrouwen zijn over het algemeen risicomijdend wanneer het op financiële zaken aankomt. Ze ziet beduidend minder risico in Litecoin en meer groei voor de toekomst.

Elke 4 jaar een halvering van de beloning

Elke 4 jaar vindt er een halvering van de beloning plaatsvindt. Dit is eenzelfde Proof of Work algoritme als Bitcoin. 

Het verschil met Bitcoin is de snellere transactiebevestiging, Bitcoin doet hier ruim 10 minuten over terwijl Litecoin dit in 2,5 minuten klaarspeelt. 

Deze cryptomunt ontwikkeld door Google medewerker Charles Lee, heeft een professioneel en toegewijd ontwikkelingsteam achter zich staan. Het realiseerde als eerste cryptomunt met SegWit oplossing een positie in top 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *