Sinds maart 2020 is de handel in cryptovaluta in Zuid Korea volledig legaal. Voordat de legalisering van kracht werd is er eerst een wet ingediend en goedgekeurd op het gebied van informatieverstrekking.
Hierdoor zijn brokers in Zuid Korea verplicht een financiële rapportage te overleggen op het gebied van de handel in cryptovaluta.
Inhoudsopgave
Wettelijke verplichtingen op het gebied van crypto handel in Zuid Korea
Ook bestaat er nu een wettelijke verplichting voor alle cryptocurrency exchanges en actieve om de zogenoemde ‘real-name’ verificatie voor alle transacties uit te voeren. Dit in samenwerking met derde partij in de vorm van een Koreaanse bank. Deze wettelijke verplichting is nieuw. De insteek van deze wet is om het witwassen van geld aanzienlijk lastiger te maken en zoniet onmogelijk.
Enorme koerssprong van de Bitcoin
Voor de onlangs ingevoerde legalisatie is er veel te doen geweest over de cryptocurrency handel in Zuid Korea. Aangezien de Zuid Koreaanse markt een groot aandeel heeft op het gebied van crypto handel is dit door beleggers in deze digitale valuta met veel belangstelling gevolgd.
Nadat de Bitcoin in maart 2020 beneden de $5000 noteerde, heeft de Bitcoin in iets meer dan een maand meer dan $2000 aan waarde gewonnen. Dit nieuws van de legalisering in Zuid Korea heeft hier bijna zeker een grote rol in gespeeld.
Het voornemen uit 2018 om crypto handel te verbieden
In Januari 2018 besloot Zuid-Korea om de handel in cryptocurrency stop te zetten. Als reactie hierop zakte de Bitcoin nog ver weg en heeft hierbij veel altcoins in zijn val meegetrokken.
De minister van Justitie van Zuid-Korea kondigde hiervoor al aan dat het bezig was met een wetsvoorstel om de cryptocurrency handel te verbieden. Zuid-Korea was op dat moment een van de grootste markten voor cryptomunten. Dit omdat tussen de 5 en 10% van alle cryptocurrency handel vond vanuit Zuid-Korea plaats.
Het verdwijnen van Zuid Koreaanse handelsbeurzen
Eerder verwijderde de website Coinmarketcap drie Zuid-Koreaanse handelsbeurzen uit het overzicht. Omdat de koersen van de verschillende cryptovaluta op deze beurzen een stuk hoger lagen, daalden de gemiddelde prijzen van Bitcoin en altcoins. Eerder was niet goed bekend waarom de website Coinmarketcap tot deze beslissing kwam; later bleek hier een duidelijke reden voor te zijn.
Neemt niet weg dat veel beleggers nog steeds boos waren op Coinmarketcap. Zij hadden deze aanpassing van tevoren niet aangekondigd. Omdat beleggers de koersen plots zagen dalen, ontstond er een schrikreactie. Hierdoor hebben sommigen hun cryptomunten met verlies verkocht.
De lange tijd ongewisse toekomst van Zuid Koreaanse handelsbeurzen
Nadat China al eerder had besloten om de handel op cryptocurrency handelsbeurzen te beslechten, waren er veel van deze handelsbeurzen voor cryptovaluta naar Zuid-Korea verhuisd.
Hier was regering van Zuid-Korea was hier niet blij mee en was daarom begonnen om de handel in cryptomunten aan banden te leggen.
In september 2017 had Zuid-Korea een verbod op de lancering van nieuwe cryptomunten (initial coin offering) ingevoerd. In december van hetzelfde jaar kwam het land met nieuwe regels omtrent de crypto handel.
Hierbij werd de handel alleen onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Doordat het nu duidelijk werd dat het land helemaal af wilde van de cryptomunten, leek er voor de Aziaten definitief een einde te komen aan de actieve handel.
Vooral jonge Aziaten handelen in cryptovaluta
Het zijn met name jonge Aziaten en huisvrouwen die zich massaal op de cryptovaluta storten. Dit is niet heel vreemd, omdat het een snelle manier is om geld te verdienen. Er is in dit land zoveel vraag naar cryptomunten, dat de prijzen hier een stuk hoger liggen.
Zo noteerde de koers van de Bitcoin op een gegeven moment ruim $6000 (In euro`s ongeveer 5000) meer dan op andere handelsbeurzen wereldwijd.
De meest bekende cryptocurrency exchanges in Zuid-Korea zijn Korbit en Bithumb.
Overheidsfunctionarissen uit Zuid-Korea moesten hun cryptocurrency’s aangeven
Nadat bleek dat overheidsfunctionaris handelen met voorkennis, werden zij verplicht om hun investeringen in cryptovaluta aan te geven. Dit wetsvoorstel werd ingediend door Chun Dong-yong, lid van het administratieve- en veiligheidscomité. Hiermee wilde het land voorkomen dat de cryptocurrency handel wordt gemanipuleerd.
Het nieuwe wetsvoorstel moest de oude wet vervangen waarmee overheidsfunctionarissen verplicht zijn om cryptovaluta bezittingen van meer dan 10 miljoen Won aan te geven.
Dit bedrag komt overeen met ongeveer €7630. Verandering van de regels was een antwoord op de beschuldiging richting enkele overheidsmedewerkers met betrekking tot handel met voorkennis.
Deze zaak kwam halverwege januari 2018 aan het licht, en werd tijdens een vergadering van de Nationale Assemblée bevestigd. Het ging hier om een aantal medewerkers die cryptocurrencies verhandelden, vlak voordat de overheid met crypto regulerende maatregelen zou komen.
Omdat koersen bij deze berichtgevingen altijd dalen, konden de medewerkers nog snel winst kunnen behalen.
Veel weerstand tegen de voornemens van de Zuid Koreaanse overheid
Zuid-Korea was op dat moment al langer bezig met het reguleren van de cryptohandel. Zo had het land eerder besloten om de gehele handel te verbieden, dit stuitte echter op veel weerstand. Zo bleken Koreaanse banken goed te verdienen aan de cryptocurrency handel.
Naar aanleiding hiervan werden er meerdere nationale petities tegen de extreme cryptovaluta regelgeving gestart. De petitie met de titel “heeft de overheid ooit een gelukkige droom gedroomd voor het volk”, behaalde meer dan 200.000 handtekeningen.
Hiermee werd de regering verplicht om te reageren op deze petitie. Duidelijk is dat Zuid-Koreaanse burgers niet zaten te wachten op een verbod op de cryptocurrency handel.
Sancties op misleidende informatie
Nu overheidsfunctionarissen verplicht werden om cryptocurrency bezittingen toe te voegen aan de lijst met openbaarmaking items, hoopte de overheid dat er meer transparantie in de handel zou komen.
Functionarissen mochten geen valse of misleidende informatie doorgeven. Doen ze dit wel, dan kunnen ze een sanctie of andere maatregel verwachten.
Dat er openheid komt kwam voor burgers was alleen maar een goede zaak: hiermee laat de overheid zien dat het de handel niet opzettelijk wilde frustreren.
Zuid-Korea is al tijden lang het onderwerp van gesprek. Het land heeft er lang over gedaan om te besluiten hoe het de cryptovaluta handel wilde reguleren. In ieder geval werd het voor buitenlandse inwoners niet langer toegestaan om te handelen in Bitcoin en andere cryptomunten. Over de toekomst konden mensen op dat moment alleen maar gissen.
Zuid-Korea beloofde een snel besluit over sluiting cryptocurrency exchanges
Er heeft lange tijd onzekerheid geheerst omtrent Zuid-Korea. Het land had eerder het voornemen om binnenlandse crypto exchanges te sluiten.
Dit plan werd uitgesteld, maar de onzekerheid bleef beleggers parten spelen. Hierop beloofde het land om in januari 2018 een besluit te nemen.
Zuid-Korea deed dit om de verwarring rondom de cryptovaluta regeling definitief op te helderen. Eerder meldde de Zuid-Koreaanse ministerie van Justitie dat het alle crypto exchanges in het land wilde sluiten.
Sinds dat bericht bleef het lang onrustig rondom de cryptocurrency handel. Deze onzekerheden hebben ervoor gezorgd dat de totale marktwaarde in enkele dagen tijd met de helft is afgenomen.
De Nederlandse Gulden heeft hier weinig invloed van ondervonden. Dit omdat deze munt nauwelijks wordt verhandeld op de de beurzen in Azië.
De invloed van Zuid Koreaanse crypto beurzen
Sluiting van Zuid-Koreaanse crypto beurzen zou een grote invloed hebben op de wereldwijde handel. Zuid-Korea is verantwoordelijk voor 5% tot 10% van het totale handelsvolume.
Er wordt in dit land zoveel gespeculeerd met cryptocurrency dat de prijzen op Zuid-Koreaanse beurzen een stuk hoger liggen dan in andere landen. Om deze reden neemt de website Coinmarketcap Zuid-Koreaanse beurzen niet langer mee in het overzicht.
Wat zou er gebeuren er wanneer Zuid-Korea de eigen crypto beurzen ging sluiten? In dat geval neemt de vraag naar cryptomunten automatisch af. Een koersdaling op de korte termijn zou dan ook een logisch gevolg zijn. Op lange termijn zou de vraag vanuit andere landen weer kunnen groeien.
Zuid-Korea beslist niet alleen over de sluiting van alle binnenlandse crypto exchanges, het had ook de mogelijkheid om alleen de exchanges te sluiten die de wet hebben overtreden.
Cryptomunt uitgeven door de centrale bank
De sluiting van binnenlandse crypto exchanges zou niet direct het einde van de handel in dit land te betekenen. De gouverneur van de Bank of Korea gaf aan dat het betrokken was bij een onderzoek naar het uitgeven van cryptocurrency door de centrale bank.
Deze virtuele valuta zou in de toekomst Bitcoin en andere cryptomunten moeten vervangen, tenminste wat Zuid-Korea betreft.
Lange tijd onzekerheid over de toekomst van cryptocurrency
Crypto beleggers wereldwijd hebben lang in spanning gezeten over nieuws vanuit Zuid-Korea. Zou het land definitief de eigen crypto beurzen sluiten of mochten deze voort blijven bestaan? In afwachting van dit nieuws daalde de koersen licht.
Beleggers leken het zekere voor het onzekere te nemen en de cryptovaluta tijdelijk in te ruilen voor fiatgeld. Alleen de echte fans bleven op dat moment in de toekomst van cryptocurrency geloven.
In Zuid-Korea staan de grotere cryptocurrency exchanges waaronder Coinone, de op twee na grootste crypto handelsbeurs ter wereld.
Zuid-Koreaanse banken behalen winst met cryptohandel
Terwijl de Zuid-Koreaanse overheid discussieerde over sluiting van binnenlandse cryptobeurzen, behaalde op hetzelfde moment banken flinke winsten dankzij deze handel. In 2018 hebben Zuid-Koreaanse banken ruim 2,1 mln dollar binnengehaald via crypto accounts.
Sluiting van handelsbeurzen hing dan ook als een donkere wolk boven deze inkomstenstromen.
Banken uit Zuid-Korea verdienen op een slimme manier geld met cryptocurrency uitwisselingen.
Dit doen ze door crypto handelaren een commissie te laten betalen bij het openen van een virtueel account. Gemiddeld berekent een bank €0,15 tot €0,25 per klantdeposito. Dit lijkt niet veel, toch loopt dit aardig op dankzij de actieve cryptohandel in dit land. Zo is Zuid-Korea verantwoordelijk voor 5-10% van de wereldwijde handel in digitale valuta.
Winsten door samenwerking met cryptocurrency exchanges
Banken brengen deze kosten niet rechtstreeks in rekening maar hebben een samenwerking met cryptocurrency exchanges. De Industrial Bank of Korea werkt samen met Upbit, een cryptocurrency exchange met de grootste volume uitwisseling wereldwijd.
De Industrial Bank of Korea verdiende dankzij deze samenwerking in 2017 ruim €517.000. De Koomik Bank wist ongeveer €118.000 binnen te harken. De Korea Development bank moest het met een schamele €46.000 doen.
Aardige bedragen die bij de sluiting van Zuid-Koreaanse handelsbeurzen verloren zouden gaan. Het is dan ook niet zo vreemd dat banken niet zaten te wachten op dit voornemen van de overheid.
Nieuwe regels voor Koreaanse banken
De vraag is hoe banken kunnen verdienen aan cryptocurrency handelaren. Dit wordt gedaan door middel van het aanbieden van virtuele account services op crypto uitwisselingen. Op deze manier kunnen handelaren hun tegoeden snel wisselen voor fiat geld. De bank krijgt over elke deposito een kleine vergoeding.
De Zuid-Koreaanse overheid heeft besloten dat banken niet langer nieuwe virtuele accounts mochten uitgeven. Dit werd pas weer in gang gezet op het moment dat het nieuwe identificatiesysteem werd gelanceerd.
Is het slecht dat banken verdienen aan cryptovaluta?
Hierbij zijn banken verplicht om elke crypto rekeninghouder te controleren. Gekeken wordt naar het doel van de handel en in welke fondsen er gehandeld wordt. Hiermee probeerde de overheid meer grip krijgen op het witwassen van geld en illegale praktijken.
Is het een probleem dat banken kosten in rekening brengen voor virtuele accounts? Nee, dit is eigenlijk best goed nieuws voor de toekomst van cryptocurrency exchanges. Zolang banken extra inkomsten kunnen genereren, blijft het goed gaan met de Zuid-Koreaanse economie. De kans dat cryptocurrency exchanges werden gesloten werd hiermee een stuk kleiner.