DNB Coin

Vandaag spreekt het Algemeen Dagblad over de DNB Coin, de digitale munt die mogelijk in de toekomst uitgegeven wordt door de overheid. Een beetje oud nieuws, omdat de Nederlandse bank al sinds 2015 aan het experimenteren is met het simuleren van de Bitcoin en de ontwikkeling van de DNB Coin.

Meer landen willen een eigen cryptomunt

Steeds meer landen zijn bezig met het ontwikkelen van een eigen digitale valuta. Zo richt Rusland zich op de crypto roebel en is Venezuela bezig met de lancering van de digitale cryptomunt petro. Deze laatste munt is gekoppeld aan een vat olie. Ook Zweden is bezig met de ontwikkeling van de een digitale valuta die een goed alternatief voor giraal geld biedt.

Sinds 2015 is de Nederlandse bank actief aan het experimenteren met een nieuwe digitale cryptomunt. Tijdens de experimenten in 2015 werd de Bitcoin gestimuleerd, zowel tijdens het ontstaan van de populaire cryptomunt als in het jaar waarin de allerlaatste Bitcoin wordt gemaakt. De resultaten werden in 2016 tijdens een Nederlandse conferentie uitgebracht.

De Nederlandse bank experimenteert met digitale valuta die de naam DNB Coin draagt, naar de Nederlandse bank vernoemd. Centrale banken zijn erg geïnteresseerd in de blockchain technologie: dit kan de infrastructuur van de gehele financiële markt positief beïnvloeden. De vraag is ook welke wallet je nodig gaat hebben om te handelen in de DNB Coin.

Regulering op het gebied van cryptocurrency

Nederland richt zich momenteel alleen op betere regulering omtrent cryptocurrency coins. Als de cryptocurrency handel instort, raken veel mensen hun spaargeld kwijt. Dit risico moet vermeden worden, daarom zijn voorlichting en regulering belangrijkste aandachtspunten. De ontwikkeling van de DNB Coin of een andere Nederlandse cryptomunt, uitgegeven door de overheid, laat nog enige tijd op zich wachten.

De voordelen van een digitale munt?

Zijn de voordelen van een digitale munt groter dan die van giraal geld? Ja, dit voordeel is er zeker. Wanneer een bank failliet gaat ontstaat er een bankrun. Bankrekeninghouders zullen in het ergste geval hun geld niet meer van de bank halen. Dit zal bij digitale valuta niet zo snel gebeuren, omdat deze op naam staat en niet bij een bank is ondergebracht.

Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer op 24 januari is de ontwikkeling van de DNB Coin opnieuw ter sprake gekomen. Bekeken wordt of cryptomunten het huidige financieel stelsel kunnen verbeteren.

Ondertussen blijf De Nederlandse Bank waarschuwen voor financieel economische risico’s met betrekking tot ico’s (Initial Coin Offerings), maar ook voor de handel in overige cryptomunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *