Dogecoin

Dogecoin is een altcoin die gelanceerd is op 8 december 2013. Ontwikkelaars van deze munt zijn Jackson Palmer en Billy Marcus. Deze cryptomunt was ooit bedoeld als grapvaluta. Al snel ontstond er een online community en veel interesse in deze cryptocurrency. De cryptomunt is vooral bedoeld voor het verrichten van microbetalingen.

Symbool

Het symbool, de code of ticker van Dogecoin is DOGE. Dankzij dit symbool is de munt goed herkenbaar op cryptocurrency exchanges.

Dogecoin blockchain

De cryptocurrency blockchain  is het Proof of Work system. De bloktijd bedraagt 1 minuut Dit is een stuk sneller dan Litecoin, dat een bloktijd van 2,5 minuten kent. Dogecoin maakt net als Litecoin gebruik van het op wachtwoord gebaseerd Scrypt.

Dogecoin wallet

Via de eigen website van Dogecoin zijn diverse wallets beschikbaar, geschikt voor Windows, OSX en Linux. Daarnaast is ook een wallet voor smartphone verkrijgbaar. Deze wallets worden ondersteund door BlackBerry, Android en iOS. Het is zelfs mogelijk gebruik te maken van een browser of source. Niet iedere multi wallet ondersteunt de munt.

Kopen en verkopen

Het verhandelen van deze digitale valuta vindt plaats op de belangrijkste cryptocurrency beurzen. Wie liever cryptocurrency koopt bij een Nederlandse broker, kan dit via Litebit doen.

Kopen en verkopen gaat het eenvoudigst via een van de grotere cryptocurrency exchanges. Hier liggen de kosten ook een stuk lager. Daarnaast worden transacties over het algemeen zeer snel verwerkt.

Betalen met de munt

Hoewel de cryptomunt ooit begonnen is als grap, is het een valuta dat gebruikt wordt via social media zoals Twitter. Met het delen van informatie worden auteurs beloond door middel van Dogecoin. Daarnaast is het een goede cryptomunt voor het verrichten van micro betalingen. Een kop koffie afrekenen met een aantal Dogecoin is een stuk eenvoudiger dan diezelfde kop koffie af te rekenen met Bitcoin, die op het moment van schrijven op een koers van €10.000 staat.

Steeds meer bedrijven accepteren de munt als betaalmiddel. Op de website van Dogecoin staat een overzichtelijke lijst met acceptanten. Zo is het mogelijk om te betalen bij fashion webwinkels, travel websites of bedrijven die vallen onder de categorie Food and Drinks, hosting of Markets.

Er zijn een aantal Bitcoin geldautomaten die ondersteuning bieden aan deze cryptomunt en andere altcoins. Er is in het verleden geprobeerd om een huis te verkopen in ruil voor Dogecoins.

De koers

Na de lancering  tegen een prijs van €0,000182, schoot deze al snel omhoog naar 0,00147. In 2 maanden tijd ging de koers met ruim 700% omhoog. Daarna viel deze weer naar het oude niveau. Dit niveau bleef aanhouden tot het voorjaar van 2017. In mei van dat jaar stond de prijs van een Dogecoin op 0.003087. Eind november 2017 stond de koers van Dogecoin op €0,00160. In deze maand maakte de koers binnen 7 dagen tijd een sprong omhoog van maar liefst 40%.

Market cap

Bij kleine altcoins is de market cap of marktwaarde sterk wisselend. Begin december 2017 had Dogecoin een totale marktwaarde van 215 miljoen euro. Bij een stabiele koers en minen van nieuwe munten zal de marktwaarde toenemen. December 2017 stond de munt op plaats 41 in de list by market cap.

Aantal munten

Sommige munten hebben een van tevoren vastgesteld maximum aantal. De munt valt onder de inflatie munten. Dit betekent dat er onbeperkt nieuwe munten bijkomen. Dit wordt ook gezien bij fiatgeld, dat door de grootste banken continue wordt bijgedrukt. Er is even overwogen om het maximaal aantal munten te beperken. Dit idee is later weer ingetrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *