Ethereum Classic

De cryptomunt Ethereum Classic is een afsplitsing of hardfork van de originele Ethereum coin. Deze splitsing heeft plaatsgevonden op 1 juli 2016. Oprichter van de originele Ethereum munt is Vitalik Buterin, een Russisch Canadese programmeur en mede-oprichter van Bitcoinmagazine.

Symbool

Ethereum Classic moet niet verward worden met de originele Ethereum cryptomunt. Het symbool van Ethereum Classic is ETC. Dit symbool wordt gebruikt op handelsbeurzen en bij brokers.

Blockchain

De alternatieve versie van Ethereum maakt gebruik van het Proof of work system. Dankzij de splitsing is het netwerk beter beveiligd. Voor deze cryptomunt zijn er geen plannen om over te stappen naar proof-of-stake, zoals bij de originele Ethereum wel het geval is.

Ethereum Classic wallet

Wie een originele Ethereum wallet heeft, kan deze ook gebruiken voor Ethereum Classic. De web wallet is te downloaden via de officiële website. Jaxx is een multiwallet en geschikt voor deze cryptocurrency, Bitcoin en andere cryptocurrencies. Er kan ook gebruik worden gemaakt van de chroom extensie Classic Ether Wallet CX. De Android wallet is verkrijgbaar in de Google Play Store onder de naam De Guarda Ethereum Classic wallet. Een aanbevolen hardware wallet is de Ledger Nano S.

Kopen en verkopen

Uitwisselingen van Ethereum Classic vinden plaats op de grotere cryptocurrency handelsbeurzen. Dit zijn Bitfinex, Kraken, Poloniex, Bittrex en Yunbi. Ethereum kopen kan ook via Bitsquare, Shapeshift en Litebit. Deze laatste is een Nederlandse Broker met goede ondersteuning en service. Bij veel handelsplatforms en brokers is het mogelijk om gebruik te maken van de beurswallet. Het verdient aanbeveling om te kiezen voor een veilige manier van opslag.

Betalen met Ethereum Classic

Hoewel Bitcoin de grootste cryptomunt is en door veel bedrijven geaccepteerd wordt als betaalmiddel, is er ook een opmars van acceptatie van andere cryptomunten. Hiervoor wordt de term ‘Ethereum Classic accepted here’ gebruikt. Eind 2018 zijn er nog niet heel veel bedrijven die deze cryptocurrency accepteren. Toch is dit een interessante munt voor de aankoop van andere cryptocurrency of om onderlinge betalingen uit te voeren.

De koers

Na de hardfork bedroeg de prijs van een Ethereum Classic ruim €0,52. De koers van Ethereum Classic steeg in twee maanden tijd naar €2,45. Daarna daalde de koers weer, om pas in maart 2017 op hetzelfde niveau als een half jaar daarvoor te staan. Begin september 2017 werd een nieuwe top bereikt met een koers van €18. Na een correctie stond de koers in december 2017 rond €22.

Market cap

De marktwaarde of market cap bepaalt de positie binnen de list by market cap. De cryptomunt heeft eind 2017 een totale marktwaarde van 2,3 miljard euro. Deze marktwaarde zorgt ervoor dat de cryptomunt op positie 11 komt te staan. De munt concurreert hiermee met Cardano (2,3 miljard) en wordt op de voet gevolgd door Stellar Lumens (2,1 miljard).

Aantal coins

Van Ethereum is bekend dat hier geen maximaal aantal aan zit. De munten worden onbeperkt bijgemaakt, zonder dat er een limiet op zit. Dit heeft als voordeel dat er voldaan wordt aan de groeiende vraag. Omdat Ethereum Classic een afsplitsting is van de originele munt, geldt ook hiervoor dat deze onbeperkt worden bijgemaakt. 1 maart 2017 kwam het bericht naar buiten dat er een limiet wordt gezet op het totaal aantal te minen munten.

Officiële website

Omdat Classic een splitsing is van de originele Ethereum, heeft deze ook een eigen website.  De website is bereikbaar via www.ethereumclassic.github.io.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *