Futurehandel Bitcoin

Sinds maandag 18 december 2017 kunnen Nederlanders zich storten op de futurehandel in Bitcoin. Ondermeer de online brokers BinckBank en DeGiro bieden sinds die datum  dit product voor beleggers aan. Ook zijn er Inmiddels verschillende andere futures voor cryptocurrencies beschikbaar.

Met deze ontwikkeling wist de futurehandel Bitcoin wereldwijd terrein te veroveren. Tot nu toe hebben veel mensen hiermee al flinke winsten weten te behalen, maar er kleeft ook een groot risico aan.

Het principe van futures

Met futures speculeer je op een koersstijging of koersdaling van de Bitcoin, zonder deze daadwerkelijk in bezit te hebben. Normaal gesproken heeft de koper van het termijncontract, na afloop recht op de verhandeling van het onderliggend product, in dit geval Bitcoins. 

Bij futures Bitcoin wordt het verschil in euro’s afgerekend. Het termijncontract werkt met een hefboom, waardoor de winst of het verlies groter is, dan de daadwerkelijke stijging of daling van de koers.

 Een interessant beleggingsproduct, zeker voor mensen die het geld kunnen missen. De futurehandel in Bitcoin is niet goedkoop, brokers vragen een flink onderpand. Dit onderpand ligt gemiddeld tussen de 35% en 50% van de contractwaarde. Je zal dus met een flinke zak geld aan moeten komen.

Voor het afsluiten van een future contract zijn er altijd twee partijen nodig. Je zou hierbij kunnen zeggen dat je twee partijen nodig hebt met een verschil van inzicht.

Anticiperen op koersstijgingen en koersdalingen

Bitcoin koop je omdat je verwacht dat de koers gaat stijgen. Verwacht je dat de prijs van Bitcoin gaat dalen, dan kan je hier op anticiperen met een future contract. Verwacht je dat de koers gaat dalen, dan open je een short positie.

Denk je dat de koers verder gaat stijgen, dan dien je een long positie te openen.

Futurehandel Bitcoin koersfluctuatie

Wanneer de prijs gaat stijgen of dalen, dan zal de prijs van de future ook gaan fluctueren. Aan het einde van de overeengekomen termijn dient er te worden afgerekend. Hoeveel winst of verlies je gaat maken, zie je gedurende de looptijd. De uiteindelijke afrekening vindt echter aan het einde plaats. Wel zal je bij oplopende verliezen het onderpand dienen aan te zuiveren.

Dit kan zeker bij volatiele producten zoals de Bitcoin om forse bedragen gaan.  Je kan dit risico enigszins beperken door te werken met een stop loss order. Op het moment dat het verlies te groot begint te worden, wordt de future dan automatisch verkocht. We kunnen echter niet genoeg herhalen, dat de risico`s enorm groot zijn met deze manier van beleggen. De verleiding om een extreem hoog rendement te behalen zorgt er wel eens voor, dat mensen dit risico uit het oog verliezen.

Cash-settled en Bitcoin settled

Je kan wel zeggen, dat bij het overgrote gedeelte van de futures de uiteindelijke afrekening in geld plaatsvindt. Het is slechts een uitzondering dat daadwerkelijk het onderliggende product wordt geleverd.

Ook bij de futurehandel in Bitcoin worden er doorgaans geen Bitcoins geleverd. Er vindt een verrekening plaats, tussen de marktprijs en de prijs in het futurecontract. Dit wordt cash-settled genoemd.

Het voordeel van een cash-settled contract, is dat je dit contract tussentijds van de hand kunt doen. Bij een Bitcoin settled contract is dit niet mogelijk. Je krijgt aan het einde van het contract het overeengekomen aantal Bitcoins gestort op jouw rekening, bij de broker die je gebruikt. 

Grote interesse bij het jonge publiek

De oudere belegger speelt liever op safe en toont weinig interesse in de futurehandel Bitcoin. De jongere belegger heeft hier juist wel veel belangstelling voor. Brokers DeGiro en BinckBank melden dat er al direct een aardige wachtrij van belangstellenden ontstond.

Toen er nog 1 dag te gaan was tot de introductie van de Nederlandse futurehandel, liep deze wachtrij alleen maar verder op.

Jonge beleggers

Dat jongeren hier meer interesse voor tonen is eenvoudig te verklaren. Ten eerste is deze generatie opgegroeid met het internet en weet hier goed zijn weg in te vinden. Digitaal geld is iets dat ze omarmen. Ook durven ze meer risico te nemen. 

Jongere beleggers nemen meer risico

Zo blijkt dat jongeren hun beleggingen minder goed spreiden en een veel hoger risico aangaan, ook wanneer dit betekent dat ze alles verliezen. Aan de andere kant zijn het met name ook de jongeren die sneller winst behalen, in ieder geval wat de cryptomunten betreft. 

Zij richten zich er met name op, dat het op korte termijn  mogelijk is om geld te verdienen. Per dag kan je enorme winsten behalen. Maar ook tegen enorme verliezen oplopen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt al enige tijd met betrekking tot beleggen in Bitcoin. Mensen stappen snel in, bang om de boot te missen. Ook social media speelt hier een grote rol. Mensen delen graag een succesverhaal via social media, waardoor andere mensen worden aangetrokken om hetzelfde te gaan doen. 

Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, mits dit met geld gebeurt dat ook gemist kan worden. Met de futurehandel kan het verlies veel harder gaan, het is daarom belangrijk om hier goed over na te denken. In het begin beleggen met weinig geld is in onze opinie erg verstandig.

Alleen maar winnaars - of toch niet?

Tot op heden lijkt wel alsof er geen verliezers zijn. Overal verschijnenen verhalen over  Bitcoinmiljonairs en zelfs een enkele Bitcoinmiljardair. Het klopt dat er tot nu toe nog geen echte grote verliezers zijn geweest. De koers is over de lange termijn blijven stijgen, degenen met de langste adem zien hun vermogen groeien.

Futurehandel bitcoin winnaars

Voor de futurehandel is kennis en ervaring nodig, iets dat veel jonge bitcoinbeleggers niet hebben. Het lijkt hierdoor een casinospel te worden: het is zwart of rood. 

Omdat de koers van Bitcoin schommelt en onvoorspelbaar is, geven we nogmaals de waarschuwing om alleen met geld te beleggen dat daadwerkelijk gemist kan worden. Voor de rest: durf te leven.

D-Day, dag van de futures

Op 10 december 2017 was het dan zover: het is sinds die datum officieel mogelijk om te handelen in Bitcoin futures. Bitcoinbeleggers waren na het verschijnen van dit eerste nieuws euforisch: de koers schoot direct omhoog. Daarna nam de twijfel toe en ging de cryptomunt hard onderuit.

Op zondagochtend, 5 uur ’s morgens Nederlandse tijd. In Amerika was het nog zaterdagavond, 22:00. Er brak totale paniek uit op cryptocurrency exchanges. Ieder half uur daalde de koers weer met 1%. Er was zelfs sprake van een 24-uurs daling van maar liefst 16,6%.

Niet alleen Bitcoin kleurde rood: ook Litecoin, Dash, Ethereum, Monero en andere munten moesten fors inleveren. Het leek wel alsof iedereen zijn vermogen veilig wilde stellen en zijn cryptomunten inruilde voor fiat geld.

Stalen zenuwen zijn vereist

Wie van de verkoopknop kon afblijven, beschikt over stalen zenuwen. Het menselijk brein kan niet tegen verlies. Hierdoor zijn we geneigd om bij een koersdaling direct uit te stappen, zelfs als we op papier nog steeds winst maken.

Staat onze totale inleg in de min, dan gaan alle alarmbellen in ons hoofd rinkelen. In paniek wordt er op de verkoopknop gedrukt. Andere beleggers zien het aantal verkopers groeien en de koers dalen, waardoor er bij steeds meer mensen paniek uitbreekt. Dit zorgt voor een sneeuwbaleffect en voor je het weet stort de hele koers in.

Futures, het begin van het einde?

Toen Bitcoin nog jong was, bleven veel mensen ervan af. Vooral vanaf 2016 is de aandacht voor cryptomunten flink gegroeid. Steeds meer mensen zagen winstkansen en begonnen met het investeren in Bitcoin of andere coins. 

Ook hier speelt onze manier van denken weer een grote rol. We horen verhalen van mensen die rijk zijn geworden met Bitcoin. De mens is hebzuchtig en wil datgene wat anderen ook hebben.

Deze hebberigheid is zo ver doorgeslagen, dat de eerste beurzen besloten hebben futures Bitcoin op de markt brengen. Hiermee kan gespeculeerd worden op een koersdaling of koersstijging.

Angst voor koersmanipulatie

Juist het speculeren op een koersdaling maakt Bitcoinbezitters angstig. De koers zou zomaar gemanipuleerd kunnen worden. Iedereen neemt het zekere voor het onzekere en verliet het zinkende schip. Althans, zo voelde het.

Inmiddels zijn de Bitcoin futures meer en meer geaccepteerd en is de angst voor koersmanipulatie voor het grootste gedeelte verdwenen.

Koersmanipulatie angst

Ook over de toekomst van de Bitcoin, dat deze niet meer gaat verdwijnen, zijn de meeste experts en beleggers het wel eens. 

Waar ook ter wereld wordt er op dit moment wel in Bitcoins gehandeld. Dit zorgt ervoor dat in mijn opinie de Bitcoin future ook een blijvertje is en dat de futurehandel in Bitcoin alleen nog maar zal gaan groeien.

Handelen in Bitcoin futures

Niet elke crypto exchange biedt de handel in futures aan. Integendeel, er zijn slechts een paar grote platformen die deze mogelijkheid bieden. Zo is het tot op heden via Bitvavo niet mogelijk om te handelen in futures. Coinbase en Binance  daarentegen bieden wel future contracten aan. Bitmex is een platofrm dat zich zelfs uitsluitend richt op de de futurehandel in cryptocurrencies.

Je komt ook regelmatig de term CFD tegen. Dit staat voor contract for difference. Dit is hetzelfde als een future. Plus500 biedt bijvoorbeeld CFD`s aan voor Bitcoins. 

Ook hier dien je dus te letten op het grote risico. Over het algemeen zijn CFD`s al risicovolle producten, maar met de volatiele Bitcoin wordt dit risico nog groter. Het is niet voor niks dat 95% van de beleggers geld verliest met een CFD.

Beginnende crypto beleggers

In onze opinie is de futurehandel in Bitcoin iets wat je dient over te laten aan de ervaren handelaren. Het is in onze opinie geen geschikt product voor beginnende cryptobeleggers. 

Je kan met een relatief klein bedrag speculeren op koersbewegingen van een groot aantal Bitcoins. De risico`s die je hiermee loopt zijn enorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *