Gedekt schrijven van opties
Gedekt schrijven van opties

Gedekt schrijven van opties

Een belangrijk element van het beleggen in opties en het bijbehorende risico, is of u de aandelen zelf in bezit heeft. Voor het gedekt schrijven van opties is het noodzakelijk om de desbetreffende aandelen in uw bezit te hebben.

Gedekt schrijven van opties is een mogelijkheid om met een laag risico een extra rendement te behalen.

Helaas is dit een mogelijkheid die veel mensen op dit moment nog niet benutten. Wilt u weten hoe u dit moet aanpakken? Lees dan verder.

Wat is gedekt schrijven van opties?

Het gedekt schrijven van opties houdt in dat u opties verkoopt van aandelen die u in uw bezit heeft. Nadat u handelen in opties voor beginners heeft gelezen, kunt u hier veder uw kennis uitbreiden.

Het gaat in dit geval om het verkopen van een calloptie. U verkoopt aan iemand het recht om tegen een vooraf vastgestelde prijs binnen een bepaalde termijn uw aandelen te kopen. Hiervoor ontvang u een premie. Het enige risico wat u hierbij loopt is dat u niet (geheel) profiteert van een koersstijging. U bent namelijk verplicht om tegen de vastgestelde prijs te verkopen.

Het schrijven van een putoptie is een hele andere strategie die zeer risicovol is. Schrijft u een putoptie dan moet u tegen een van tevoren vastgestelde prijs een aandeel van iemand kopen. Daalt de koers, dan moet u toch de aandelen tegen de hogere koers kopen. Hier maakt het dus eigenlijk niet uit of u de aandelen al in uw bezit heeft, het gaat om additionele aandelen. Dit valt dan ook niet binnen de strategie om extra rendement te behalen met het gedekt schrijven van opties.

Het verkopen of kopen van aandelen bij het afsluiten van optiecontracten moet u niet letterlijk nemen. Er vindt alleen een verrekening plaats tussen de uitoefenprijs en daadwerkelijke koers. Lees hiervoor wat zijn optieseries wat u terug kunt vinden op deze website, opties of aandelen

Geld verdienen met opties? Het gedekt schrijven van opties is een prima mogelijkheid.

Met het gedekt schrijven van opties kunt u eenvoudig en zonder risico extra rendement behalen op uw aandelenportefeuille. 

Een voorbeeld om extra rendement te behalen:

Stel u heeft 100 aandelen XYZ in uw bezit. Met de volgende aannames:

  • Huidige datum: 01/01/2018
  • Actuele aandelenkoers: 100€

Calloptie A: 30/06/18:

  • uitoefenprijs 110€.
  • Koers van deze optie: 2€.

Scenario 1: Verkopen/schrijven van calloptie A; aandeel XYZ

In dit geval verschaft u iemand het recht om uw aandelen XYZ in de toekomst voor een nu vastgestelde prijs van u te kopen.

Hiervoor ontvangt u een premie, maar daarvoor geeft u wel (een gedeelte) van de mogelijke koersstijging weg.

Met het ontvangen van de premie verlaagt u de investering in uw aandelenportefeuille. Hiermee vermindert u dus het risico maar vermindert u de mogelijke winst uit koersstijgingen.

Als u nu de bovengenoemde putoptie A verkoopt (1 optie = 100 aandelen), dan ontvang u nu 200€ (100 x 2€).

Mogelijke scenario`s:

De koers is per 30/06/018 minder dan 110€:

De optie heeft geen waarde, omdat niemand 110€ zal betalen voor iets dat minder waard is dan 110€. U heeft in dit geval de ontvangen premie als extra rendement.

De koers is hoger dan 110€, in dit geval zult u niet profiteren van de koerswinst boven de 110€. Dit heeft u als het ware verkocht met het schijven van de calloptie.

De verschillende scenario`s zijn als volgt:

Koers per 30/06/2018 Rendement zonder opties Rendement met opties
90€ -10% -8%
100€ 0% 2%
110€ 10% 12%
112€ 12% 12%
120€ 20% 12%

Zoals u kunt zien is bij een koers per 30 06/2018 lager dan 112€ het gedekt schrijven van opties een goede strategie. Gaat onverhoopt de koers hard omhoog en komt deze boven de 112€ dan was het achteraf gezien de verkeerde keuze.

 

Gedekt schrijven van opties

Gedekt schrijven van opties zo vaak als u wilt.

Het gedekt schrijven van opties kunt u zo vaak herhalen als u wilt. Persoonlijk kies ik het liefst voor iets kortere looptijden van de opties en schrijf daarna weer een nieuwe serie. Als u bijvoorbeeld kiest voor een looptijd van 6 maanden dan kunt u deze strategie 2 keer per jaar herhalen.

De reden dat ik voor kortere looptijden kies is dat je dan elke keer de situatie omtrent het bedrijf en de economie in ogenschouw kan nemen. Met deze nieuwe informatie kunt u dan weer de beste serie uitkiezen om te schrijven.

Of helemaal niet. Als er bijvoorbeeld geruchten over een overname zijn dan is het schrijven van opties sterk af te raden. In dat geval is er een grote kans dat de koers een behoorlijke sprong gaat maken en hiervan wilt u natuurlijk profiteren.

Stel u schrijft 2 keer per jaar een calloptie. U zet de uitoefenprijs 3% boven de huidige koers en ontvangt een optiepremie van 2% van de koers. Als u dit 2 keer per jaar doet dat is uw maximale rendement 10%. Persoonlijk vind ik dit een prima rendement.

Beleggen of speculeren

Het schrijven van opties past prima in een echte beleggingstrategie. Dus gericht op de lange termijn en geleidelijk aan het vermogen opbouwen.

Wilt u speculeren en snel profiteren van koersschommelingen en op korte termijn aan- en verkopen dan past deze strategie hier niet.

Wat te doen met de ontvangen optiepremies

Het geld dat u ontvangt voor de optiepremies kunt u op verschillende manieren besteden en is volkomen afhankelijk van uw omstandigheden en doelen.

U kunt het natuurlijk besteden om uw aandelenbezit uit te breiden. Op deze manier kunt u in de toekomst nog meer opties schrijven.

U kunt het natuurlijk ook voor privé uitgaven gebruiken en het als het ware gebruiken om uw investering en daarmee het risico te verminderen.

Er zijn ook nog andere interessante maar iets complexere strategieën.

Waar op te letten bij gedekt schrijven van opties:

  • Schrijf nooit meer opties dan aandelen die u in uw bezit heeft. Indien u dit doet loopt u grote risico`s en dat is nou net wat u wilt voorkomen met het gedekt schrijven van opties.
  • Let er goed op dat u de juiste opties schrijft. Bij het gedekt schrijven opties dient u een calloptie te schrijven Een putoptie schrijven geeft een hoog risico.
  • Pas de strategie aan uw doelstellingen aan.

Het gedekt schrijven van opties ongedaan maken

U kunt een optie niet terugtrekken of terugkopen. Het enige wat u kunt doen is de positie ongedaan maken. Heeft u een bepaalde optie geschreven, dan kunt u op elk moment een gelijke optie kopen. In dit geval zullen de effecten van de geschreven optie en de gekochte optie elkaar opheffen.

Wel betaalt u dan twee keer transactiekosten.

Klinkt dit allemaal te ingewikkeld? Kijk dan bij de artikelen wat zijn aandelen en wat is beleggen om uw basiskennis uit te breiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *