Gulden

Gulden is de nationale digitale munteenheid voor Nederland. Deze altcoin is gelanceerd op 4 februari 2014. Oprichter Rijk Plasman heeft als streven dat iedereen in Nederland met de digitale munt kan betalen. De focus ligt niet alleen op Nederland: met de Gulden app kunnen gebruikers geld verzenden naar elke Europese IBAN-rekening.

Symbool

Het symbool van de munt zoals deze gebruikt wordt op cryptocurrency exchanges is NLG. Deze code staat voor Nederlandse gulden.

Blockchain

De cryptomunt Gulden is gebaseerd op de blockchain technologie van Bitcoin. Hierbij maakt het gebruik van het Power Over Work system. De bloktijd bedraagt 150 seconden. Hierdoor wordt een transactie vele malen sneller verwerkt dan bij Bitcoin of Ethereum.

Gulden wallet

Een wallet voor deze munt is verkrijgbaar voor Windows, Linux en Mac. Daarnaast is er een app voor Android en iPhone. Sinds mei 2017 wordt deze digitale munt ook ondersteund door de multi wallet Jaxx.

De officiële wallet is te downloaden via de website van de Gulden coin. De app is verkrijgbaar in de Google Play Store of op iTunes.

Kopen en verkopen

Het kopen van deze coin is binnen 1 minuut geregeld via de officiële website. Hierbij is het mogelijk te kiezen voor vooraf ingestelde bedragen, of een eigen bedrag naar keuze. Wie voor meer dan €50 per week deze valuta kopen, moet zich verplicht registreren bij de partner Nocks.

Kopen van de digitale munt kan ook via een van de cryptocurrency exchanges. Eind 2017 is Gulden te koop bij Guldentrader, Anycoin direct en Litebit.

De munt verkopen kan ook via Guldentrader, Any Coin direct en Litebit. Nocks is een realtime beurs met een handel in Nederlandse Gulden. De handel vindt plaats tegen een vaste vergoeding van 0,25% per transactie.

Betalen met gulden

Idee achter deze altcoin is dat Nederlanders bij verschillende bedrijven met deze cryptomunt kunnen betalen. Eenvoudig vanuit de wallet, zonder contant geld bij zich te hebben. Deze digitale munt laat zien dat er toekomst inzit. In tegenstelling tot andere cryptomunten wordt deze munt in november 2017 geaccepteerd bij 68 bedrijven en webwinkels. Dit is meer dan andere cryptomunten voor elkaar hebben gekregen.

Naast het betalen bij bedrijven kunnen Gulden gebruikers ook naar elkaar geld overmaken.

Koers van gulden

Bij de lancering van de digitale stond de prijs van de munt op €0,01. Tot 2016 bleef de koers schommelen tussen €0,01 en €0,02. In 2016 steeg deze even naar €0,06. Na een koersdaling begon de prijs opnieuw te stijgen. Medio 2017 stond de koers op €0 11. Daarna zakte de koers weer naar €0,08.

De koers van de munt is terug te vinden op de officiële website van Gulden. Daarnaast is deze te volgen op cryptocompare.com of coinmarketcap.com.

Market cap

Gulden heeft lange tijd een lage market cap of marktwaarde gehad. Met het stijgen van de koers stijgt ook de market cap. Eind 2017 bedraagt de totale marktwaarde van deze cryptomunt ruim 29 miljoen euro. In deze periode staat de munt op plaats 149 in de list of market cap.

Aantal munten

Het totaal aantal munten dat op de markt wordt gebracht is 1,68 miljard. Hiermee zou het moeten voldoen aan een handelsvolume dat voldoende is voor de Nederlandse bevolking. Eind 2017 zijn er 356 miljoen guldens op de markt. Het delven van nieuwe guldens neemt een aantal jaren in beslag.

Officiële website

De Gulden website, bereikbaar via www.gulden.com, biedt alle informatie over de cryptomunt. Hier is ook de wallet voor desktop pc te downloaden. Daarnaast staat er een link naar de Gulden community.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *