IOTA

IOTA is een cryptomunt die geen gebruik maakt van blockchain maar het protocol Tangle. Het is ontwikkeld voor het Internet of Things en moet het cryptogeld voor microbetalingen worden, zonder dat hier transactiekosten aan te pas komen. De munt staat onder toezicht van de non-profit organisatie The IOTA Foundation, wat tevens ook de oprichter van de munt MIOTA is.

Deze cryptomunt is in 2015 gecreëerd en in 2016 begon de eerste handel over the counter, oftewel rechtstreeks tussen twee partijen zonder toezicht van een beurs.

Symbool

Op cryptocurrency beurzen is IOTA herkenbaar aan het symbool IOT. IOTA wordt ook wel weergegeven als MIOTA. Dit is de daadwerkelijke naam van de cryptomunt achter deze digitale currency.

Blockchain

In tegenstelling tot andere cryptomunten maakt deze munt geen geen gebruik van het traditionele blockchain. Deze cryptomunt is gebaseerd op DAG oftewel directed acyclic graph. Hierdoor vindt de handel direct tussen twee partijen plaats, zonder dat hier een beurs tussen staat. Transactiekosten behoren hiermee tot de verleden tijd.

Het systeem waarop deze cryptomunt gebouwd is wordt de Tangle Ledger genoemd, deze is volledig schaalbaar en gedecentraliseerd. Tangle kent verschillende toepassingen zoals het reguleren van zelfrijdende auto’s. De IOTA foundation heeft dan ook een samenwerking opgezet met Volkswagen. In samenwerking met Microsoft, Samsung en Deutsche Telekom werkt de IOTA foundation aan een datamarkt met integratie van IOTA technologie.

IOTA wallet

Omdat de techniek in 2017 nog steeds in de ontwikkelingsfase zit, zijn er weinig wallets voor deze cryptomunt beschikbaar. Via iotasupport.com is het mogelijk een wallet te downloaden. Deze zijn beschikbaar voor Windows, Linux en MacOS, in zowel 32 als 64bit. Er wordt doorverwezen naar Github, een website waarop software staat.

Kopen en verkopen

Het interessante aan deze munt is dat er geen transactiekosten of fee wordt berekend. Kopen kan via een cryptocurrency exchange zoals Bitfinex. hier is het mogelijk om deze aan te kopen met Bitcoins. Verkopen  kan op dezelfde wijze. Bitcoin is later in te ruilen tegen euro’s.

Het is nog niet mogelijk om de munt rechtstreeks met iDEAL of Sepa af te rekenen. Hierdoor wordt deze munt ook niet aangeboden bij Nederlandse brokers. Mogelijk zal dit in de toekomst wel het geval kunnen zijn.

Betalen

De cryptomunt MIOTA was bedoeld voor het verrichten van microbetalingen. Gezien de koers eind 2017 en de toekomstverwachting is het de vraag of dit idee rechtop blijft staan. Voor microbetalingen is het immers praktisch wanneer een cryptomunt een lage koers heeft.

Deze cryptomunt is in 2015 opgericht en bevindt zich in 2017 nog steeds in de ontwikkelingsfase. Hierdoor zijn er geen MIOTA acceptanten te vinden. Betalen met MIOTA kan alleen onderling.

Koers van IOTA

Er is weinig bekend over de allereerste koers, omdat de munt pas later via cryptocurrency exchanges verhandelbaar werd. In juni 2017 noteerde IOTA gemiddeld €0,47. De koers bleef tot november 2017 stabiel. eind november explodeerde de koers naar €1 18. Halverwege december tikte MIOTA de €3,30 aan. Hiermee is deze cryptomunt flink onder de aandacht gekomen.

Via onze website vind je de laatste koers van de digitale munt. Deze is ook te volgen op websites als coinmarketcap of cryptocompare. De koers IOTA op je smartphone volgen? Download de Delta app of de Coinmarketapp.

Aantal munten

Coins zijn niet de minen, dit betekent dat er geen nieuwe munten bijkomen. De maximale levering bedraagt 2,7 miljard stuks. Deze zijn allemaal al op de markt gebracht, waardoor de huidige voorraad gelijk staat aan de maximale levering.

Officiële website

IOTA heeft een eigen website met alle informatie over de cryptomunt en de achterliggende technologie. De website is bereikbaar via www.iota.org.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *