3 januari 2018

Bitcoin is in 2017 met meer dan duizend procent gestegen. Dit is natuurlijk prachtig om te zien, toch hebben andere munten het veel beter gedaan. Zo steeg Ripple in dat 2017 met ruim 36.000 procent. Ook de cryptomunten Nem en Ardor horen in de top drie van grootste stijgers thuis. Bitcoin valt hier ver buiten en komt zelfs niet in de top 10 voor.

Ripple stijgt met 36.018%

Absolute winnaar van 2017 is Ripple, die in dat jaar met 36.018 procent gestegen is. Ripple is een bijzondere cryptomunt, die volgens sommigen niet eens tussen de cryptomunten thuishoort. Ripple is namelijk niet zo gedecentraliseerd als andere cryptocurrency. Ripple Laps is het bedrijf achter de cryptomunt Ripple of XRP. Er zijn maximaal 100 miljard van deze munten beschikbaar, waarvan meer dan de helft in handen van het bedrijf is. Het beheer van de cryptomunt valt dan ook onder Ripple Laps, waardoor het minder onafhankelijk is.

Ripple is opgericht met als doel het InterBank betaling sneller en goedkoper te maken. De cryptomunt dient als digitaal betalingsnetwerk. Verschillende banken in onderhandeling met Ripple Laps om gebruik te maken van de technologie achter het bedrijf. Ondanks dat veel cryptocurrency beleggers niet kapot zijn van Ripple, is dit wel de grootste stijger van 2017. Met name de Aziatische landen zijn dol op deze cryptomunt.

Nem en cryptomunt XEM

Ook Nem liet in 2017 een flinke stijging zien. De cryptomunt mocht maar liefst 29.842% erbij schrijven. Nem zelf is geen cryptomunt maar een peer to peer netwerk en blockchain platform. NEM heeft zijn eigen cryptomunt ontwikkeld, genaamd XEM. Nem maakt gebruik van het Proof of Importance algoritme, dat te vergelijken is met het proof-of-stake algoritme. De beschermde wallets voor deze cryptomunt hoeven niet online te zijn om deel te nemen aan het netwerk. De maximale beschikbare hoeveelheid XEM bedraagt 8,9 miljard stuks.

De stijging van Nem is vooral te danken vanuit Aziatische hoek, waar de meeste handel in cryptomunten plaatsvindt. Net als Ripple is ook Nem in deze landen een geliefde cryptocurrency.

Ardor laat ook een flinke groei zien

Op de derde plaats in het rijtje van stijgers staat Ardor, met een stijging van 16.809%. Ardore is een blockchain platform dat gebouwd is op de NXT technologie. De schaalbaarheid is onbeperkt, daarnaast biedt het veilige smart contracten. De verwerkingstijd van transacties bedraagt 60 seconden, maar kan ook sneller plaatsvinden. Het werkt op basis van proof-of-stake, hierbij worden er geen nieuwe munten aangemaakt. De blockchain waarop de Ardor tokens gebruikt worden heet de Ardor Main Chain. De onderliggende blockchains, ook wel Child chains genoemd, zijn afhankelijk van de Ardor Main Chain.

Ardor is in oktober 2016 ontwikkeld, het aantal beschikbare munten bedraagt 1 miljard stuks. De koers van Ardor stijgt theoretisch wanneer de koers van een cryptomunt op een van de Child Chains stijgt. Met een stijging van 16.809 procent over heel 2017 mag cryptomunt Ardor zichzelf mooi op de derde plaats zetten.

Overige grote stijgers

2017 kent nog meer grote stijgers. Stellar steeg in 2017 met ruim 14.000 procent. De vijfde plaats is voor Dash, die een groei van ruim 9000 procent liet zien. Ook Ethereum wist dit percentage te behalen, Golem volgt met ruim 8000 procent.

Ondanks de ruim 1400% stijging van Bitcoin, komt deze niet in de top 10 van grootste stijgers voor. We zijn benieuwd welke munt in 2018 het hardst gaat stijgen. We verwachten in ieder geval een flinke groei voor Ripple te zien, misschien dat cryptomunt Nem ook verder doorstijgt. Ook Verge cryptocurrency heeft de potentie om in 2018 flink door te groeien, mits de munt niet langer een speelbal blijft. Vergeet niet om een cryptocurrency wallet aan te schaffen zodat je mee kan profiteren van koersbewegingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *