Waarin beleggen tijdens een crisis

Wanneer er sprake is van een economische crisis, dan dien je nog voorzichtiger te zijn met het beleggen van spaargeld. Dat neemt niet weg dat een crisis ook mogelijkheden biedt. Waarin kan je nu beleggen tijdens een crisis? Bij de start van een crisis zal je in eerste instantie sterk dalende koersen zien.

Geen enkele crisis is hetzelfde

Om te beginnen is het noodzakelijk om te stellen dat geen één crisis hetzelfde is. De bankencrisis van 2008 is een geheel andere crisis dan de crisis veroorzaakt door het coronavirus. De vraag waarin te beleggen tijdens een crisis, is dan ook niet een vraag die je met een enkelvoudig antwoord kan beantwoorden.

Waarin niet beleggen tijdens een crisis

Industrieën die erg conjunctuurgevoelig zijn, blijken doorgaans de categorieën waarin je beter niet in kan beleggen. Op korte termijn zullen hier de aandelenkoersen het hardst dalen.

De kledingbranche heeft het op dit moment erg moeilijk. Dit is een van de eerste zaken waarop mensen gaan besparen. Daarnaast is de uitzendbranche historisch gezien ook van de eerste takken die de gevolgen van een crisis ondervindt. 

Bedrijven stoten namelijk tijdelijk personeel af. Dit is eenvoudig en kost je niks. Op lange termijn is dit echter ook weer een branche die als eerste profiteer van economische groeit.

Wanneer instappen na koersdalingen?

Wel is het zo dat bij de start van een crisis de aandelenkoersen van deze industrieën het hardst zullen dalen. Dit houdt ook weer in dat er op een gegeven moment een punt komt dat het instappen zeer rendabel kan zijn. 

Hierbij dien je echter wel uitermate voorzichtig te werk te gaan. Want je dient natuurlijk wel zeker te zijn dat de bedrijven waarin je wilt investeren zullen gaan overleven. Zeker als een crisis langere tijd aanhoudt, dien je hier uitermate voorzichtig mee te zijn. 

De risico`s zijn in mijn opinie nog hoger dan tijdens een normale economische situatie. Zeker als een crisis een langere periode aanhoudt. Aan de andere kant verdienen mensen zoals Warren Buffett ontzettend veel geld tijdens een crisis, omdat zij wel een risico durven te nemen.

Welke bedrijven presteren goed tijdens de corona crisis?

Tijdens de huidige coronavirus is gebleken dat tech bedrijven het ontzettend goed doen. Aan de ene kant ondervinden deze bedrijven weinig nadelige gevolgen van de crisis en daarbovenop is er de verwachting dat technologie nog belangrijker wordt. 

Maar ook de bouwmarkten en supermarkten doen het erg goed tot op heden. Dit zijn dus de industrieën waarmee je geld had kunnen verdienen door op tijd in te stappen.

Nog snellere stijging van eCommerce

Ook de e Commerce doet het ontzettend goed. De koers van Amazon breekt bijvoorbeeld het ene record na het andere record. In mijn optiek heeft de crisis de transitie naar eCommerce alleen nog maar versnelt. 

De groep mensen die tot op heden de voorkeur gaf om te gaan winkelen bij een fysieke winkel was nu genoodzaakt zich te richten tot e Commerce. En in mijn opinie zal een behoorlijk gedeelte van deze groep zijn toevlucht blijven zoeken tot deze manier van shoppen. Beleggingsfondsen gericht op e Commerce tonen dan ook een sterke stijging gezien dit effect.

De toekomstverwachtingen zijn moeilijk te voorspellen

Bij een crisis is het echter wel zo dat de toekomst nog moeilijker is te voorspellen. Want wanneer treed nu het herstel op en waar zal het herstel het snelst te zien zijn?

Daarnaast dien je er ook vanuit te kunnen gaan dat de lage rente voorlopig blijft aanhouden.

Bij de corona crisis is de onzekerheid betreffende een tweede golf een erg belangrijk gegeven. Indien deze uitblijft, dan ben ik er persoonlijk van overtuigd dat de economie zich weer erg snel kan herstellen. Komt er wel een tweede golf dan zal de economie een nog veel hardere klap krijgen dan dit nu al het geval is. 

Waarin beleggen tijdens een crisis voorspellingen

In dat geval is het in mijn opinie geen goed moment om aandelen te kopen.

Goedkoop beleggen

Bij beleggen is het ongeacht of er een crisis is of niet, altijd van belang om te kiezen voor een beleggingsrekening met de laagste kosten. Want transactiekosten verminderen nu eenmaal het resultaat. 

De komst van verschillende fintech bedrijven waar je goedkoop kan handelen in aandelen en andere financiële producten heeft een behoorlijke revolutie op dit gebied teweeg gebracht. 

Bij een platform zoals eToro kan je namelijk zonder kosten handelen in aandelen. Daarnaast biedt eToro ook nog eens een groot aantal financiële producten aan waarin je kan beleggen. 

Zelfs het beleggen in cryptocurrency is mogelijk via dit platform.

Wat gaan Nederlanders doen met het gespaarde geld?

Een belangrijke vraag is wat mensen gaan doen met hun spaargeld. Het spaarvermogen van Nederlanders is tijdens de corona crisis met maar liefst 20 miljard euro toegenomen. 

Dit omdat mensen bang zijn om geld uit te geven tijden een crisis, maar ook waren er minder mogelijkheden om geld uit te geven. Denk bijvoorbeeld maar eens aan uit eten gaan of met vakantie gaan, wat geruime tijd niet mogelijk was.

Een belangrijke vraag is wat mensen gaan doen met dit geld. Dit is een belangrijk aspect bij de vraag waarin te beleggen tijdens een crisis. 

Gaan mensen dit geld op de bankrekening laten staan om zodoende een extra buffer achter de hand te houden? Of gaan mensen dit geld uitgeven. 

In dat geval zou de auto industrie hiervan kunnen profiteren maar ook meubelzaken. En niet in de laatste plaats de onroerendgoed markt.

Bij de vraag waarin te beleggen, zijn dat in mijn ogen drie industrieën om de komende tijd goed in de gaten te houden. Maar wanneer het juiste moment is om in te stappen, dat blijft koffiedik kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *