Wat is beleggen

Iedereen heeft wel eens gehoord over beleggen. Belegt u ook, of wilt u gaan beleggen? En wat is beleggen nu precies. Lees eerst eens over de mogelijkheden van beleggen.

En gaat u beleggen of gaat u speculeren? En waarin wilt u gaan beleggen?

Gaat u dit zelf doen of laat u dit over aan een vermogensbeheerder?

Waarom ga je beleggen?

Beleggen is niets meer of minder dan je geld ergens in investeren met daarbij de verwachting dat deze investering meer waard wordt.

Tegenwoordig met rentevergoedingen op spaarrekeningen van praktisch 0%, is beleggen een interessante optie. Weet echter wel wat je doet voordat je eraan begint.

Waarin kan je beleggen?

Beleggen kan op veel verschillende manieren. De meest bekende vorm van beleggen is in opties of aandelen. In het artikel wat zijn aandelen, kunt u alles lezen over aandelen. Wat betreft opties verwijs ik u graag naar handelen in opties voor beginners.

Andere vormen van beleggen zijn bijvoorbeeld beleggen in vakantiehuizen in vakantieparken, onroerend goed, goud, valuta. Maar ook kunt u beleggen in bijvoorbeeld grondstoffen en nog veel meer.

De meest actuele vorm van beleggen is waarschijnlijk de bitcoin waarover je bijna elke dag wel iets leest in de krant.

Wat is uw expertise op het gebied van beleggen?

Uw expertise bepaald wat voor u interessant is om in te beleggen. Bent u bijvoorbeeld zeer goed op de hoogte van de onroerend goed markt, dan kan dit interessant zijn.

Bent u echter geen expert op een van deze gebieden, dan is het verstandig om bij het traditionele beleggen in opties of aandelen te blijven.

Dan kunt u ook nog de keuze maken om zelf te beleggen of dit voor u te laten doen door een vermogensbeheerder of uw bank.

Het verschil met speculeren

Deze termen worden door elkaar gebruikt, maar hebben mijns inziens toch een hele andere betekenis.

Speculeren is eigenlijk meer gokken en is op de kortere termijn gericht. Het woord zegt het eigenlijk al, u speculeert erop dat er iets gaat gebeuren. En dit waarschijnlijk op korte termijn.

Bitcoins zijn mijns inziens een goed voorbeeld van speculeren. Zeker op dit moment. De prijs fluctueert enorm, van dag tot dag. Er is echter is geen duidelijke onderliggende waarde en de fluctuatie wordt voor een groot gedeelte bepaald door sentimenten.

Gaat bijvoorbeeld een overheid de bitcoin verbieden of gaat hier onderzoek naar doen, dan zal de waarde onmiddellijk dalen.

Wat is beleggen en wat is speculeren?

Bij beleggen kijk je meer naar de echte waarde. Bijvoorbeeld bij het beleggen in een aandeel van een bepaald bedrijf wat goede vooruitzichten heeft. Dit zal echter niet van de een op de andere dag enorm fluctueren. Een bedrijf heeft over het algemeen langer nodig om strategieën uit te voeren of om nieuwe producten te lanceren.

U zult hierbij dus een langere termijn in acht moeten nemen.

Wilt u meer risico nemen dan is speculeren een optie. Houdt er wel rekening mee dat bij een risicovolle speculatie strategie u veel tijd dient te investeren. U zult zich er dagelijks mee bezig moeten houden om te zien wat er gebeurd. Neem als voorbeeld de bitcoin.

Als u daar een paar weken niet naar omkijkt dan kan de wereld er opeens heel anders uitzien.

Wat betekent beleggen zonder toezicht van de autoriteit financiële markten?

Op tv ziet u nogal eens een beleggingsmogelijkheid voorbijkomen met de mededeling “deze belegging valt buiten het toezicht van de autoriteit financiële markten” (AFM).

Dit geeft mij toch altijd een beetje een raar gevoel en hier dien je in mijn opinie mee op te passen. Een goed voorbeeld zijn de vakantiehuizen in vakantieparken.

In plaats van mensen vakantiehuizen te laten kopen, had er bijvoorbeeld ook een obligatielening kunnen worden uitgegeven om het park te financieren. Deze obligaties hadden vervolgens onder toezicht van de AFM kunnen worden verhandeld.

Bovendien als je goede rendementen verwacht dan zou dit als bedrijf de beste optie zijn omdat je dan als bedrijf zelf profiteert van het rendement.

Met de methode van het verkopen van de vakantiehuizen wordt het risico afgeschoven op de eigenaren van de vakantiehuizen.  Niet alleen het financiële maar ook het operationele risico. De opbrengst van uw investering is afhankelijk van de te behalen huuropbrengsten van de woning.

Meestal zitten er in dit soort projecten veel verborgen kosten en heb je als eigenaar niet veel te vertellen.  Je kunt verplicht worden bepaald onderhoud uit te voeren waar u voor moet betalen.

Is investeren in vakantiehuizen niet gewoon een vorm van timeshare?

Dit soort beleggingen lijkt wel heel erg op het zogenaamde timeshare. Dit was erg populair in de Verenigde Staten, maar er zijn maar erg weinig mensen gelukkig van geworden.

Je zit er je hele leven aan vast en de bedragen die je uiteindelijk kwijt bent staan in geen verhouding tot de opbrengsten of het plezier wat je aan je vakantiehuis beleeft.

En wilt u ervan af? Dat gaat u meestal veel geld kosten.

Daarnaast kent u misschien het verhaal van Palminvest waarbij de eigenaren er vandoor zijn gegaan met de inleg van de investeerders. En denk niet dit overkomt mij niet want ik ga alleen in zee met betrouwbare partijen. Dit leek Palminvest ook. Het tegendeel was echter waar.

Daarom zou ik me eerst altijd afvragen waarom een bepaalde belegging buiten het toezicht van de AFM valt. Zijn hier echt goede redenenen voor en had het niet ander gekund om het onder toezicht van de AFM te laten vallen.

Doe u onderzoek op internet. Een belangrijke tip is om niet alleen op de eerste pagina van Google te kijken wat gebruikelijk is. Partijen die kwaad willen weten dit maar al te goed. Zij zullen er dus voor zorgen dat op de eerste pagina`s louter positieve berichten te vinden zijn.

Ga daarom eens naar pagina 7 of 8 van Google en kijk wat u daar tegenkomt.

Wat is beleggen buiten het toezicht van de AFM? In mijn opinie is dit een extra risico.

Beleggen doe je voor de lange termijn!

Beleggen is iets wat u mijnsinziens voor de langere termijn doet. Doe dit ook alleen met geld wat u niet direct nodig heeft of nodig kan hebben. Dit kan ervoor zorgen dat u op een gegeven moment u beleggingen moet verkopen en dat op een misschien ongunstig tijdstip.

Beleggingen zullen altijd fluctueren. Als u er direct van wakker ligt wanneer uw beleggingen een koersdaling vertonen, dan is het goed om hier nog eens goed over na te denken.

Wat is beleggen op een goede manier? Beleggen moet u altijd doen met een plan. Wat wil ik en welke termijn heb ik hierbij in gedachten? Welke rendement wil ik behalen op behalen en met welk risico? En denk daarbij altijd aan het spreiden van risico.

Bent u klaar om te gaan beleggen? Lees dan verder op opties beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *