Inhoudsopgave
Wat zijn aandelen
Bent u bekend met aandelen? Wat zijn aandelen nu eigenlijk? Wanneer u aandelen koopt ziet u dit eigenlijk alleen op uw bankafschriften.
Maar wat zijn uw rechten en plichten wanneer u aandelen bezit?
En hoe komt nou de koers tot stand?
Wat zijn aandelen
Dit is voor u misschien overbodig, maar alvorens over te gaan naar het onderwerp opties of aandelen, wil ik toch eerst de vraag wat zijn aandelen beantwoorden.
Als u aandelen van een bedrijf koopt, dan koopt u eigenlijk een stukje van dat bedrijf. Natuurlijk is het wel zo dat wanneer u een aandeel Philips koopt, het gedeelte dat u van Philips koopt te verwaarlozen is. Toch kunt u zeggen dat u een miniem gedeelte van Philips in uw bezit heeft. Dit geldt voor alle bedrijven genoteerd op de Euronext aandelenbeurs.
Het aandeel dat u gekocht heeft geeft u ook pro-rata recht op een gedeelte van de winst. In de praktijk wordt slechts een gedeelte van deze winst uitgekeerd in de vorm van dividend.
De rest van de winst wordt geïnvesteerd in het bedrijf en zou normaal gesproken extra winsten in de toekomst moeten opleveren. Het wordt door beleggers soms zelfs als een zwaktebod gezien wanneer een bedrijf veel dividend uitkeert.
Het wordt dan geïnterpreteerd dat het bedrijf geen goede investeringsplannen heeft om het bedrijf te laten groeien. Meer hierover kunt u ook lezen bij rendement behalen met aandelen.
Stemrecht
Bij de vraag wat zijn aandelen hoort ook het antwoord: u krijgt stemrecht. Het in het bezit hebben van aandelen geeft u stemrecht tijdens de aandeelhoudersvergadering. In de praktijk wordt hier zeer weinig tot geen gebruik van gemaakt, aangezien uw invloed verwaarloosbaar is.
Vaak zijn er zogenoemde institutionele beleggers die grote partijen aandelen in handen hebben waarvoor het stemrecht wel van belang is. Bovendien hebben bedrijven vaak een constructie waarbij het stemrecht wordt beperkt. Zo kan er een zogenaamd prioriteitaandeel worden uitgegeven met meer stemrecht, welke de onderneming zelf in zijn bezit houdt.
Het komt weleens voor dat wanneer er sprake is van onenigheid over de gang van zaken dat kleine beleggers zich verenigen om samen toch enige invloed te kunnen uitoefenen.
Wanneer dit gebeurd is het over het algemeen geen goed teken. Het komt namelijk niet voor wanneer een bedrijf goed functioneert.
Waarde van aandelen
De waarde van aandelen wordt bepaald aan de hand van vraag en aanbod. Theoretisch is de waarde van een aandeel gelijk aan de toekomstige te verwachtten winsten van een bedrijf, gecorrigeerd voor de rente.
Het is lastig om alle toekomstige te verwachten winsten van een bedrijf te bepalen. Dit is dus uiteindelijk meer theorie dan praktijk.
Vaak wordt de prijs van een aandeel gerelateerd aan de winst. Belangrijke begrippen die vaak worden gebruikt zijn:
- Winst per aandeel: Het is simpelweg de totale winst gedeeld door het uitstaande aantal aandelen.
- Koers/winstverhouding: Dit is het aantal maal dat de winst per aandeel ten opzichte van de koers. Stel de winst per aandeel is 1€ en de koers is 10€ dan is er sprake van een koers/winstverhouding van 10.
De koers/winstverhoudingen van bedrijven worden vaak vergeleken om te bekijken welke aandelen goedkoop zijn. Aangezien aandelen toekomstgericht zijn is dit inzicht redelijk beperkt.
Wanneer een bedrijf hele goede toekomstverwachtingen heeft, is dat wellicht op dit moment nog niet in de winst terug te zien. Dit kan er echter wel toe leiden dat ondanks een hogere koers/winstverhouding dan vergelijkbare bedrijven, dat dit toch een heel interessant aandeel kan zijn. Dit kan natuurlijk ook andersom werken.
Goede voorbeelden hiervan zie je terug bij farmaceutische bedrijven.
Een bedrijf wat nieuwe veelbelovende geneesmiddelen in de pijplijn heeft kan het goed waard zijn om een hogere koers/winstverhouding voor te betalen. Aan de andere kant wanneer een farmaceutisch bedrijf een belangrijk patent heeft wat binnenkort afloopt, dan zou de koers/winstverhouding waarschijnlijk lager komen te liggen.
Bij het beleggen in aandelen draait het allemaal om de toekomst van een bedrijf. Hoe ziet deze eruit, is het bedrijf instaat om de winst te laten groeien in de toekomst. Dat zijn de aandelen waar iedereen naar opzoek gaat.
Verwachtingen en aandelenkoers
Verwachtingen spelen een ontzettend grote rol bij een aandelenkoers. Je ziet het regelmatig gebeuren dat een bedrijf wat goede cijfers presenteert, toch de koer ziet dalen. Dit omdat de verwachtingen nog hoger waren.
Aan de andere kant zie je ook regelmatig aandelenkoersen van bedrijven stijgen die een verlies aankondigen. In dat geval waren de verwachtingen nog pessimistischer en vallen de uiteindelijke resultaten dus eigenlijk gewoon mee.
Ga er dus niet vanuit dat als u aandelen bezit en het bedrijf kondigt een mooie winst aan, dat de koers van u aandelen wel zal stijgen. Het gaat erom: wat werd er verwacht. Zijn de resultaten beter of slechter dan verwacht.
Ook mededelingen die worden gedaan tijdens de presentatie van de cijfers zijn van belang. Als er positieve zaken worden gemeld zoals bijvoorbeeld nieuwe orders voor in de toekomst dan zal dit de koers beïnvloeden. Echter hier spelen ook de verwachtingen een grote rol. Werd dit al verwacht, dan is het waarschijnlijk al in de koers verwerkt en zal geen of weinig invloed hebben.
Het gaat dus om de toelichtingen en uitspraken die niet werden verwacht of anders zijn dan de verwachtingen.
Voordelen en nadelen van aandelen
Het voordeel van een aandeel is dat u geen groter risico loopt dan het bedrag wat u geïnvesteerd heeft. Gaat het bedrijf waarvan u aandelen heeft gekocht failliet, dan bent u alleen de waarde van uw aandelen kwijt.
Dat u uw geld kwijt bent bij een faillissement is wel een zekerheid. Aandeelhouders staan onderaan wat betreft de uitkering bij een faillissement. Eerst moeten alle openstaande rekeningen en de belastingdienst worden terugbetaald. Vervolgens moeten ook alle openstaande leningen worden terugbetaald.
Dan zijn de aandeelhouders aan de beurt. De kans dat er dan nog iets over is gebleven is zeer klein. U kunt er zelfs wel vanuit gaan dat die kans gelijk is aan nul.
Anders was het bedrijf hoogstwaarschijnlijk ook niet failliet gegaan, want er was nog voldoende geld aanwezig. Houdt er dus rekening mee dat bij het antwoord op de vraag wat zijn aandelen, dat in het geval van faillissement u hoogstwaarschijnlijk u geld kwijt bent.
Nu u de basisbegrippen over wat zijn aandelen kent, kunt u verder lezen over het rendement behalen met aandelen.