Wat zijn optieseries

Als u wel eens kijkt op beurspagina`s dan komt u het begrip optieseries vaak tegen. Wat zijn optieseries nu eigenlijk?

Eigenlijk zegt de naam het al. Het zijn series van beschikbare opties, verdeelt in callopties en putopties met verschillende looptijden.

Op deze pagina vindt u een duidelijke uitleg over de vraag wat zijn optieseries.

Als u al bekend bent met aandelen, of u heeft het bericht wat zijn aandelen op opties of aandelen gelezen, dan wordt het tijd om dieper in te gaan op het onderwerp opties. Dit omdat opties beleggen een interessante mogelijkheid is om goede rendementen te behalen.

Wat is een optiecontract?

Een optie of optiecontract gaat altijd over honderd aandelen. Dus als u 1 optie koopt, koopt u het recht om te kopen of verkopen voor honderd aandelen.

Wat betekent een uitoefeningsdatum?

Elke optie heeft een eigen uitoefendatum. Een uitoefendatum is de expiratiedatum van u optie. Na deze datum is uw optie vervallen en heeft deze geen waarde meer.

Hoe verder in de toekomst de uitoefendatum of expiratiedatum van uw optie ligt, de hoger de prijs zal zijn. Dit omdat de optie meer waarde bevat omdat deze langer kan worden uitgeoefend.

De kans dat er iets gebeurd waardoor de optie meer waard wordt is nu eenmaal groter als het tijdsbestek langer is.

Een call of put optie

Ook worden de opties verdeelt in call en put opties.

Ik beperk me hier tot het kopen van een optie. Wanneer u een calloptie koopt, koopt u het recht om iets te kopen tegen een van tevoren vastgestelde prijs binnen een bepaalde termijn. De van tevoren vastgestelde prijs heet de uitoefenprijs.

Stel dat u een optie koopt van aandeel XYZ met een uitoefenprijs van 20€. Indien de koers van aandeel XYZ gedurende de looptijd van de optie oploopt tot boven de 20€, dan heeft u het recht gekocht om aandeel XYZ voor de vastgestelde prijs van 20€ te kopen.

Voor putopties geldt dat u het recht heeft gekocht om tegen een bepaalde prijs te verkopen. Dit wordt dus interessant indien de koers van het aandeel waarvoor u de optie heeft gekocht gaat dalen.

Risico en optieseries

Een kortlopende optieserie heeft een hogere risicofactor. De termijn dat de optie in waarde stijgt is korter dus de kans hierop is ook kleiner.

Aan de andere kant is de aanschafprijs lager. Met een kortlopende optieserie loopt u dus een hoger risico, over een lager bedrag.

Bij een langlopende optie loopt u minder risico, maar wel over een hoger bedrag.

Einddatum bereikt. Wat nu?

Ook van belang bij de vraag wat zijn optieseries is het thema einddatum. Heeft uw optie de einddatum of expiratiedatum bereikt, dan moet er worden afgerekend. Er zijn verschillende scenario`s hoe dit in zijn werk gaat.

Met opties is het echter niet zo dat er uiteindelijk ook daadwerkelijk een aankoop of verkoop plaatsvindt. Er vindt alleen een verrekening plaats van het verschil tussen de uitoefenprijs en de huidige koers.

U hoeft er dus niet bang voor te zijn dat u op de uitoefeningsdatum van uw optieserie daadwerkelijk een groot aantal aandelen moet kopen of verkopen.

Indien er daadwerkelijk moet worden afgerekend, moet de optie zogenaamd “in the money” zijn. Dit houdt in dat de optie daadwerkelijk waarde heeft.

Stel, u heeft callopties in het bezit met een uitoefenprijs van 100€, maar de koers van het aandeel waarvoor u de opties in uw bezit heeft is slechts 90€, dan heeft de optie geen waarde.

Niemand gaat 100€ betalen voor iets wat maar 90€ waard is.

Stel dat de koers echter 110€ is, dan is er wel degelijk waarde. U kunt iets kopen voor 100€ wat 110€ waard is. Bij het afrekenen van de optie zal u dus 1,000€ per optiecontract ontvangen. Dit omdat een optiecontract altijd om 100 aandelen gaat.

Stappenplan voor het kopen van optieseries

Om te bepalen welke optieseries het beste binnen uw strategie passen, dient u de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Voor welk aandeel wilt u opties kopen?
  2. Gaat u call- of putopties kopen. Of in andere woorden verwacht u dat de koers gaat stijgen (calloptie kopen) of dalen (putoptie kopen).
  3. Op welke termijn verwacht u de koersdaling of stijging?
  4. Hoe groot verwacht u dat deze daling of stijging gaat worden?

Als u deze vragen heeft beantwoord kunt u de juiste optieserie kiezen, waarmee u denkt rendement te kunnen realiseren.

Andere optie strategieën

Nu de vraag wat zijn optieseries is beantwoord, kunt u verder lezen over andere optiestrategieën. Behalve het puur beleggen in opties en daarmee uw rendement behalen, kunt u ook andere opties strategieën volgen, zoals het behalen van extra rendement op uw aandelenportefeuille.

Wilt u direct aan de slag? Neem dan eens een kijkje op de website van beursbulletin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *